Zamarovský bol agentom ŠtB

Spisovateľ Vojtech Zamarovský, ktorý sa preslávil populárnymi knihami o starovekých dejinách, bol viac ako 20 rokov agentom Štátnej bezpečnosti. Už nežijúci autor podľa dokumentov začal s ŠtB spolupracovať v roku 1962 pod krycím menom Belo, v roku 1977 sa s krycím menom Závoj stal agentom rozviedky. Úlohy údajne plnil i v zahraničí, keďže často cestoval.

27.07.2009 09:27
Vojtech Zamarovský Foto:
Spisovateľ Vojtech Zamarovský.
debata

Napísal to denník Sme s odvolaním na spisy v pražských i slovenských archívoch.

„Bol využívaný po línii politickej rozviedky na problematiku juhovýchodného krídla NATO, na vyhľadávaciu a typovaciu činnosť a v niektorých otázkach ako konzultant po línii aktívnych a vplyvových opatrení,“ píše sa v záznamoch zo zväzku napísaných v novembri 1989. Zamarovský tak mal podľa Martina Slávika z pražského Ústavu pre štúdium totalitných režimov vyhľadávať vhodných ľudí na ďalšie „rozpracovanie“. Za spoluprácu dostával spisovateľ i odmeny 3000 korún. Rozviedka ŠtB sa snažila oslabovať NATO v regióne juhovýchodnej Európy napríklad vyvolávaním napätia v grécko-tureckých vzťahoch.

„Viem, že za ním niekoľkokrát prišli, z čoho bol dosť vydesený. Nebolo mu príjemné, keď za ním chodili, ale nedokázal ich poslať preč,“ povedal o minulosti svojho otca jeho syn Peter Zamarovský. Spisovateľa sa zastával aj historik Pavel Dvořák. „Bol to skromný, čestný, príjemný a dobrý človek. Ľudia, ktorí cestovali, boli vyzvaní na spoluprácu, inak by sa nedostal von,“ povedal.

Zamarovský sa zaraďoval k najvýznamnejším spisovateľom literatúry faktu v bývalom Československu. Písal predovšetkým o staroveku – antickom Grécku, Ríme či starovekej Mezopotámii. Pochádzal zo Slovenska, veľkú časť života však prežil v Prahe. Jeho knihy vychádzali i v zahraničí, k najznámejším patria tituly Za siedmimi divmi sveta či Grécky zázrak. Spisovateľ zomrel v júli 2006.

Zamarovský v roku 1947 vstúpil do komunistickej strany, o päť rokov neskôr ho z nej však vylúčili. Dôvodom mala byť jeho zamlčaná ľudácka minulosť, po vypuknutí SNP totiž vraj vstúpil do pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a za Slovenského štátu údajne pôsobil aj v akademickom klube vtedajšej vládnucej Hlinkovej slovenskej ľudovej strany.

Zamarovského spisy sa nachádzajú v českom Archíve bezpečnostných zložiek a v Slovenskom národnom archíve.

debata chyba