Z umelého spánku už prebúdzajú oboch ťažko zranených z Pohody

Lekári z umelého spánku prebúdzajú už oboch ťažko zranených pacientov z júlového hudobného festivalu Pohoda. Zdravotníci v žilinskej nemocnici dnes začali prebúdzať 25-ročného pacienta, ich kolegovia v Martine preberajú o šesť rokov mladšie dievča od piatku.

27.07.2009 12:09
Bažant Pohoda 2009 - tragédia, zrušený festival Foto:
Záchranári odvážajú jedného zo zranených.
debata

Zdravotný stav dvojice s poraneniami hlavy lekári naďalej nechceli bližšie komentovať, lebo prebúdzanie z umelého spánku bude trvať dlhší čas. Povedali to zástupcovia martinskej a žilinskej nemocnice.

„Dievčina je v stabilizovanom stave, pacientka už začala dýchať sama bez pomoci prístrojov. Naďalej platí, že je to dlhodobejší proces, ďalšie informácie budú známe až v závere týždňa,“ poznamenala prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Martine Beáta Sániová.

Podrobnejších prognóz zdravotného stavu pacienta s poranením hlavy a oka sa zdržala i riaditeľka žilinskej nemocnice Daniela Bekeová. Pripustila však, že lekári začali mužovi vysádzať umelú pľúcnu ventiláciu. Sániová už skôr pripomenula, že umelý spánok pomáha vo všeobecnosti pacientom ľahšie prekonávať zranenia mozgu. Pacienti v ňom zotrvávajú podľa individuálnych potrieb, trvať to môže aj viac týždňov.

Po zrútení festivalového stanu v Trenčíne bolo v opatere lekárov vo viacerých slovenských nemocniciach približne 40 ľudí. Utrpeli najmä zranenia hlavy, krku, hrudníka a chrbtice. Tragédia sa stala počas búrky, silný vietor nadvihol stan a jeho konštrukcia dopadla na účastníkov festivalu. V tom čase sa v stane zabávali stovky ľudí. Obeťou tragédie sa stal 29-ročný muž z Piešťan. Príčiny nešťastia vyšetruje polícia.

Zborený stan tento týždeň v Trenčíne možno preskúmajú odborníci z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity. Znalci by sa mali pokúsiť určiť projektové, konštrukčné, výrobné či materiálové chyby na stane. Mali by tiež rozhodnúť, či prípadné chyby mali vplyv na zrútenie stanu.

debata chyba