Dopravné lietadlo požičali šéfovi SNS účtovníci

Nenápadný rodinný dom na konci tichej ulice v bratislavskom Ružinove. Tu sídli firma, na ktorú je napísané americké dopravné lietadlo Beechcraft B200 Super King Air, ktorým sa Ján Slota (SNS) odviezol v júli k Jadranu.

07.08.2009 07:41
debata

„To sú tí účtovníci,“ odpovedal na otázku, kde hľadať spoločnosť Financial Public Service, zamestnanec Vodohospodárskej výstavby, ktorá má sídlo hneď na druhej strane cesty. Štátny podnik dnes ovláda SNS prostredníctvom rezortu životného prostredia.

Na internetovej stránke Financial Public Services nie je nijaká zmienka o tom, že by ponúkali leteckú dopravu. „Nie, zaoberáme sa poradenstvom,“ vysvetlila pracovníčka firmy, ktorá prišla otvoriť dvere. Meno povedať nechcela. O tom, že lietadlo vlastnia, však vedela. „Nikto z vedenia tu nie je. Všetci sú na dovolenke,“ odbila ďalšie otázky.

Konateľom eseročky Financial Public Service bol Norbert Havalec, teraz ho vystriedala Katarína Kubáňová, ktorá je podľa týždenníka Plus 7 dní Havalcovou manželkou. Kubáňová je aj v orgánoch firmy MTC, ktorá napríklad v roku 2007 dostala dotáciu 1,7 milióna korún z Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Tá spadá pod Slotovho straníckeho kolegu – ministra školstva Ján Mikolaja z SNS.

Norbert Havalec tvrdil, že na súčasnej vláde nezarába. Hoci radil ministerstvu životného prostredia v obchode s emisiami, podľa neho to bolo zadarmo. „Nie som platený poradca,“ zdôveril sa Hospodárskym novinám. Dodal, že to malo odborný význam. „Som zabezpečený človek, stačia mi dividendy z firiem, kde som akcionárom. Ide o milióny eur,“ uviedol.

debata chyba