SNS sa radí s právnikmi ako na Duraya

Národniari si zavolali právnikov na Miklósa Duraya, ktorý si zo SNS vystrelil. Podpredseda SMK sa ospravedlnil Slotovej strane za to, že ju označil za fašistickú. Urobil tak však v maďarčine.

07.08.2009 07:52
Miklós Duray Foto: ,
Podpredseda SMK Miklós Duray sa podľa rozhodnutia súdu SNS ospravedlnil. Po maďarsky.
debata

„V súčasnosti celú vec riešia naši právnici,“ uviedla tlačová tajomníčka SNS Jana Benková. Podľa nej bude mať maďarské ospravedlnenie súdnu dohru.

Duray v roku 2006 povedal, že kabinet pozostáva „mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou“. Bratislavský krajský súd prikázal Durayovi ospravedlniť sa v polovici júna. Zároveň zrušil odškodné milión korún, ktoré v spore prisúdil SNS nižší súd.

Hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak pre ČTK poznamenal, že súd osobitne nekontroluje vykonateľnosť rozsudku. „Oprávnený má právo v prípade, ak nedošlo k dobrovoľnému plneniu rozsudku, pristúpiť k jeho nútenému výkonu,“ uviedol. To by znamenalo, že SNS by mohla žiadať exekúciu.

Duray tvrdí, že jeho postup je úplne v poriadku. Zdôvodňuje to tým, že nejestvuje právny predpis, ktorý by určoval, v akom jazyku sa má ospravedlniť.

debata chyba