Polícia zadržala 30 extrémistov, Kotleba aj ostatní sú však už voľní

Tridsať osôb zadržala v sobotu polícia na nepovolenom proteste Slovenskej Pospolitosti v Šarišských Michaľanoch v Sabinovskom okrese. Informoval o tom zástupca prešovskej policajnej hovorkyne Daniel Džobanik. Na mieste zadržali aj bývalého vodcu pospolitosti Mariána Kotlebu. Podľa hovorcu ho prepustili spolu so všetkými ostatnými zadržanými.

09.08.2009 12:54
Pospolitosť v Michaľanoch, Marian Kotleba Foto:
Podľa očitých svedkov bol zákrok policajtov voči zhromaždeným členom a sympatizantom Pospolitosti neprimeraný a brutálny.
debata

„Zatiaľ nie je nikto trestne stíhaný,“ uviedol Džobanik. Osoby, ktoré zadržali, budú prešetrované osobitne. „Znamená to, že každú polícia vypočuje a rozhodne, či spáchala trestný čin alebo priestupok,“ vysvetlil. Šetreniu sa bude venovať policajné oddelenie v Sabinove. Pri zásahu sa zranilo sedem ľudí. „Z toho päť policajtov, dvaja sú ľudia, voči ktorým boli použité donucovacie prostriedky,“ uviedol hovorca.

Podľa očitých svedkov bol zákrok policajtov... Foto: ČTK
Pospolitosť v Michaľanoch, Marian Kotleba Podľa očitých svedkov bol zákrok policajtov voči zhromaždeným členom a sympatizantom Pospolitosti neprimeraný a brutálny.

Protest zvolalo občianske združenie Slovenská pospolitosť, ktorého sympatizanti si v minulosti obliekali rovnošaty pripomínajúce uniformy z čias vojnového Slovenského štátu. Pospolitosť zhromaždenie zdôvodňovala snahou upozorniť na údajné útoky rómskej menšiny voči ostatnému obyvateľstvu. Keďže stretnutie nebolo vopred oficiálne ohlásené, polícia ho po nevypočutej výzve na rozchod rozohnala aj s pomocou vodného dela a obuškov.

„Došlo zo strany davu približne 400 osôb k hrubému narušeniu verejného poriadku, spočívajúcom v hádzaní rôznych predmetov na policajtov,“ zdôvodnila policajnú akciu hovorkyňa prešovskej polície Magdaléna Fečová. Sympatizanti združenia podľa nej po pokuse o predvedenie Kotlebu útočili na zásahové jednotky kameňmi, sklenými fľašami a pohármi, ako aj pyrotechnikou. Fečová dodala, že po rozohnaní zhromaždenia už žiadne výtržnosti či potýčky polícia nezaznamenala. 

Protest zorganizovali extrémisti po útokoch Rómov na obyvateľstvo obce. Minulý víkend dvaja mladiství dobili na futbalovom štadióne metlou 65-ročného muža. Pri útoku prišiel muž o oko. Násilníkov polícia po čine vypátrala a zadržala.

Vodca Slovenskej Pospolitosti Marian Kotleba na...
Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
+11Šéf Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
debata chyba