Michaľania posielali ťažkoodencov do... Ostrovian

V sobotu krátko popoludní bola celá obec v očakávaní, čo sa bude diať. Nikto netušil, že v sobotu podvečer bude v dedine ešte väčšie sklamanie a napätie ako predtým. Hlavne úsek cesty od stanice k miestnemu futbalovému štadiónu lemovali desiatky, možno aj stovky miestnych. Pokojný protest začína krátko po druhej popoludní.

09.08.2009 15:53
Pospolitosť v Michaľanoch Foto: ,
Polícia zasiahla proti protestujúcim aj vodným delom.
debata

Situácia sa skomplikovala až potom, keď nacionalisti vyhlásili, že ostanú na štadióne aj niekoľko dní. „Až dovtedy, kým Kaliňák, alebo Packa neprídu miestnym obyvateľom vysvetliť, ako sa majú brániť proti útokom Cigánov,“ vyhlásil ampliónom exšéf Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba. Tieto slová už otvorene podporili potleskom aj miestni obyvatelia.

O štvrť na štyri však starosta vyhlásil ultimátum, účastníci zhromaždenia sa majú do pol štvrtej stiahnuť zo štadióna. Po uplynutí limitu sa situácia nemení, areál štadióna je plný ľudí. Pripravujú sa policajní ťažkoodenci a vodné delo. Dochádza k zásahu, pričom Kotleba a jeho spoločníci končia rýchlo a nešetrne spacifikovaní na zemi. Polícia vytláča zo štadióna všetkých, vrátane miestnych obyvateľov, medzi ktorými sú aj ženy a deti. „Nikdy som si nemyslela, že sa niečo také stane. Namiesto toho, aby zasiahli proti Cigánom v Ostrovanoch, rozháňajú pokojnú demonštráciu,“ rozčúlene komentuje situáciu jedna zo starších obyvateliek.

Polícia zasiahla proti protestujúcim aj vodným... Foto: Pravda, Boris Macko
Pospolitosť v Michaľanoch Polícia zasiahla proti protestujúcim aj vodným delom, zatýkanie niektorých jednotlivcov bolo niekedy brutálne.

Ťažkoodenci medzitým vytláčajú dav k železničnej stanici, extrémisti používajú ako zbraň kamene zo železničného násypu.. Zasahuje vodné delo a ťažkoodenci dávajú obuškami pocítiť, kto je pánom situácie. To už im ale otvorene nadávajú obyvatelia ulice, kde zásah prebieha. „Na toto idú naše dane? Aby polícia bila ešte aj našich ľudí? To je nenormálne,“ pokrikuje starší muž. Reagoval na väčšinou nešetrné zatýkanie nacionalistov. Pobúrenie miestnych vrcholí, keď zvyšky demonštrantov polícia vytláča na tunajšie sídlisko.

Ťažkoodenci „zbalili“ aj členov Dělníckej strany z Čiech, násilím odvádzajú aj šéfku delegácie. Dostávajú sa do slovných konfliktov s miestnymi i niekoľkými novinármi. Jeden z ťažkoodencov sa dokonca oboril na fotoreportéra, ktorý fotil zatýkanie jedného z protestujúcich.

Na sídlisku v Šarišských Michaľanoch polícia... Foto: Pravda, Boris Macko
Pospolitosť v Michaľanoch Na sídlisku v Šarišských Michaľanoch polícia zatkla aj členov českej Dělníckej strany vrátane jednej ženy.

„Pomýlili ste si smer. Choďte do…,“ kričí mladý obyvateľ sídliska. „Ostrovian,“ dodáva vzápätí. Po zásahu polície to v Šarišských Michaľanoch vrie. Obyvatelia sú rozčúlení a sklamaní. Slovne nešetria nielen políciu, ale ani vládu. „Nech sem príde Kaliňák, Fico, alebo Packa a vysvetlia nám, ako sa máme proti Cigánom brániť. Lebo oni sú v Bratislave, ale my tu musíme žiť. Nech je Pospolitosť aká je, ale aspoň mali odvahu poukázať na problém, ktorý sa roky nerieši,“ hovorí miestny mladý muž. Sklamane dodáva, že tunajší obyvatelia už neveria ani polícii.

****Šarišské Michaľany zažili 17. november****

Kordón ťažkoodencov počas zásahu proti zhromaždeniu členov a sympatizantov Pospolitosti v Šarišských Michaľanoch vy­tlačil protestujúcih až na sídlisko, kde niekoľkých protestujúcich zatkli, iní sa rozutekali a skryli v blízkom lesíku. Neskôr sa policajti stiahli za križovatku s hlavný ťahom na Prešov.

Práve tu už stojí niekoľko desiatok miestnych obyvateľov. Jedni policajtom vulgárne nadávajú, iní sa snažia slušne pýtať, načo je taký tvrdý zásah dobrý. Kordón postupne cúva, pričom ho pred sebou „tlačí“ niekoľko desiatok dedinčanov. ,,Keď nás vytláčali, nikoho nešetrili. Niekoľko sme sa schovali na dvoroch, keď nám obyvatelia ulice otvorili bráničky. Jedného môjho kamaráta zobrali. Pritom nehádzal kamene, ani nič zlé nerobil. Môžu byť spokojní," rozhorčuje sa miestna dievčina.

Kordón ťažkoodencov nakoniec cúval pred... Foto: Pravda, Boris Macko
Pospolitosť v Michaľanoch Kordón ťažkoodencov nakoniec cúval pred skupinou miestnych obyvateľov, ktosi z nich dokonca hodil aj kameň.

Ustupujúci policajný kordón sa zastaví na železničnom priecestí. Obyvatelia Šarišských Michalian policajtom nadávajú, z hlúčika dokonca vyletel aj kameň. „Nikdy som si nemyslel, že ešte zažijem 17. november. Je to hanba polície,“ komentuje počínanie ťažkoodencov muž v strednom veku. Miestni s médiami ochotne komunikujú, no chcú ostať v anonymite. „Vy sa čudujete? Cigáni z Ostrovian nás terorizujú a polícia rozháňa ľudí, ktorí chceli pokojne vyjadriť svoj názor.. Komu teraz máme veriť?“ vraví sklamane staršia žena. Keď veliteľ ťažkoodencov vydá príkaz na rozchod, dedinčania nadšene tlieskajú. Počas soboty to však bol jediný verejný prejav radosti. Po zásahu polície ostal len hnev a ešte väčšia beznádej.

Vodca Slovenskej Pospolitosti Marian Kotleba na...
Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
+16Šéf Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
debata chyba