Zásah polície v Michaľanoch bol adekvátny, tvrdí Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že zásah polície voči extrémistom, ktorí sa v sobotu zišli v Šarišských Michaľanoch, bol primeraný a adekvátny. Povedal to televízii Markíza. Na protirómskom zhromaždení zadržala polícia tridsať ľudí vrátane bývalého vodcu extrémistickej Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu. Všetkých už prepustili, pričom pri zásahu sa zranili dve civilné osoby a päť policajtov.

09.08.2009 21:50
Robert Kaliňák Foto:
Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka k zásahu polície nemuselo dôjsť, keby extrémisti uposlúchli výzvu a opustili ihrisko.
debata

Podľa ministra nemuselo k incidentu dôjsť, keby extrémisti z miesta odišli a poslúchli výzvu starostu obce Jozefa Brendzu, ktorý ich vyzval, aby zo štadióna odišli. „Neprišli povedať nejaké myšlienky, ale ukázať sa,“ uviedol Kaliňák. Sociológ Pavel Haulík povedal, že extrémisti zvíťazili na mieste z pohľadu verejnej mienky „na body“.

Protest zorganizovali extrémisti po útokoch Rómov na obyvateľstvo obce. V marci tam mladík zavraždil majiteľku Večierky a minulý víkend dvaja mladiství dobili na futbalovom štadióne metlou 65-ročného muža. Pri útoku prišiel muž o oko. Kaliňák dnes obraňoval pozíciu polície aj tým, že násilníkov týchto činov už polícia vypátrala a zadržala. „Sedia za mrežami,“ vyhlásil.

Kaliňák pripomenul, že ministerstvo vnútra navrhne extrémistické združenie Slovenská pospolitosť opäť rozpustiť. Jeho rozhodnutie z vlaňajšieho novembra Najvyšší súd v júli zrušil. „Zoznámime sa so stanoviskom súdu a pripravíme návrh na zrušenie,“ dodal minister Kaliňák.

Vodca Slovenskej Pospolitosti Marian Kotleba na...
Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
+16Šéf Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba...
debata chyba