Zavalení baníci tragédiu neprežili, záchranári nachádzajú obete

To, čo všetci očakávali, v pondelok v noci potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Pri najväčšom banskom nešťastí na Slovensku zahynulo všetkých dvadsať mužov.

10.08.2009 12:49 , aktualizované: 12.08.2009 08:59
Handlová, baňa, nešťastie Foto:
Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze príbuzných baníkov a záchranárov.
debata

Banskí záchranári už našli osemnásť tiel, nedajú sa však identifikovať. Záchranári, ktorí pracovali celú noc, sa po viac ako dvadsiatich hodinách dostali takmer až na miesto nešťastia, kde vybuchla zatiaľ neznáma zmes plynov. Z dvadsiatich obetí pochádzalo trinásť priamo z Handlovej.

Obete tragédie v Handlovej

Ing. Pavol Čavojský (53)
Pavol Dobiš (39)
Vladimír Gajdošík (46)
Vladimír Gašparovič (47)
Peter Gürtler (29)
Milan Hinca (50)
Roman Kolár (42)
František Kolesa (35)
Boris Koprna (47)
František Krizsák (50)
Roman Kubálek (41)
Miroslav Kurciník (48)
Miroslav Madaj (42)
Ľudovít Moravčík (53)
Róbert Nagy (48)
Róbert Ondruška (48)
Peter Púpava (40)
Róbert Reg (38)
Július Ujček (43)
Roman Zamec (41)

Vedenie Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), pod ktoré baňa v Handlovej patrí, predpokladalo, že príčinou bola explózia splodín, ktoré vznikajú pri takzvanom nedokonalom horení, napríklad vodík a oxid uhoľnatý. Na vyšetrovaní nešťastia by sa mala okrem Obvodného banského úradu v Prievidzi a polície podieľať aj komisia nezávislých odborníkov „na medzinárodnej úrovni“.

Mesto zrušilo slávnosti 100. výročia baníctva v Handlovej.

„Záchranári našli 65 metrov od výbuchu šesť (údaj z polnoci pozn. red.) obetí a zároveň zistili, že ďalej v chodbe sú podmienky nezlúčiteľné so životom,“ tlmočil zistenia záchranárov minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer). V bani zostalo aj štrnásť hodín po výbuchu veľmi nízky obsah kyslíka a naopak kriticky vysoké hodnoty oxidu uhoľnatého, ktoré prístroje ani nedokázali zmerať. Teplota aj po viac ako pol dni od výbuchu dosahovala 38 stupňov Celzia. Neoficálne sa hovorí, že v čase explózie tam bolo až 1100 stupňov. „Pravdepodobne zahynuli už pri výbuchu v pondelok ráno,“ dodal Jahnátek. V utorok ráno minister odmietol odpovedaťť na otázku, či nezvažuje rezignáciu na svoju funkciu.

VŠETKO o banickej tragédii v Handlovej

„Tieto podmienky neumožnili prežiť asi ani jednému zo zavalených a s vysokou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že smrť všetkých nastala už v čase výbuchu. Tieto nezmerateľné podmienky boli pritom namerané štrnásť hodín po výbuchu. V čase výbuchu museli byť tieto podmienky ešte hrozivejšie,“ povedal minister Jahnátek.

Premiér Robert Fico vyjadril poľutovanie nad nešťastím a sústrasť rodinám pozostalých. Informoval, že vzhľadom na obrovskú tragédiu zvolá na utorok o 11.00 zasadnutie vlády, na ktorom prijme návrh na vyslovenie štátneho smútku. „Vláda je pripravená pristúpiť aj k finančnej pomcoi pre pozostalých, ale táto otázka sa bude riešiť až sa celé nešťastie dôkladne prešetrí,“ dodal premiér.

Vedení baní odmieta, že by v šachte vybuchol metán

V uhoľnej bani v Handlovej došlo predpoludním okolo pol desiatej, v hĺbke 330 metrov, k výbuchu. S dvadsiatimi ľuďmi sa stratil akýkoľvek kontakt. Predchádzajúce informácie hovorili o devätnástich, záchranári tento počet spresnili a číslo je podľa generálneho riaditeľa Hornonitrianskych baní Petra Čičmanca konečné.

Ďalších deviatich baníkov, ktorí sa nachádzali asi 500 metrov od centra výbuchu a zranila ich tlaková vlna, previezli do nemocnice v Bojniciach. Podľa námestníka riaditeľa nemocnice Jána Belanského išlo o povrchové zranenia hlavy a zlomeniny, ktoré si nevyžiadali hospitalizáciu.

„Predpokladáme, že to mohli byť splodiny nedokonalého horenia,“ povedal o pravdepodobnej príčine explózie generálny riaditeľ Čičmanec. V médiách sa už skôr objavili špekulácie, že v bani vybuchol metán. Vedenie baní však túto informáciu poprelo.

Baňa bola odjakživa nebezpečná, tvrdí jej bývalý zamestnanec

Iný názor na bezpečnosť v bani má jeden jej bývalý dlhoročný zamestnanec. Štyridsaťdvaročný Peter K., ktorý pracoval v Handlovej šestnásť rokov ako baník a banský záchranár pred areálom bane pre Pravda.sk povedal, že „baňa bola odjakživa nebezpečná a bolo len otázkou času, kedy k takejto tragédii dôjde.“ Medzi zasypanými má kamaráta, suseda. „Nikto z vrchnosti sa za celý ten čas, čo som tam robil, neprišiel do bane pozrieť a Čičmanec by si zaslúžil…“ (viac čítajte)

K výbuchu prišlo okolo 9.30

Ráno nahlásili požiar v starej banskej chodbe vo východnej šachte bane. V tejto bani sa už dlhší čas neťaží. Na miesto vyrazili záchranné čaty zo stálej pohotovosti HBZS Prievidza doplnené záchranármi Bane Handlová. Po hodine sa však s nimi prerušil kontakt. K výbuchu, ktorý nasledoval po vypuknutí požiaru, došlo v hĺbke 330 metrov pod povrchom zeme.

Mali by bane na Slovensku ďalej fungovať?

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý prišiel na miesto tragédie aj s premiérom Robertom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, na tlačovej konferencii informoval, že vedenie už kontaktovalo rodiny postihnutých baníkov. Na mieste sú i psychológovia a lekári, ktorí pomáhajú príbuzným. Do handlovskej bane dorazilo aj päť členov intervenčného tímu. Na mieste zradili svoje dočasné pracovisko, venovať sa budá rodinám a príbuzným zranených.

Ľahšie zranení baníci odchádzali na vlastných... Foto: Pravda, Milan Kráľ
Handlová, nešťastie v bani Ľahšie zranení baníci odchádzali na vlastných autách domov.

Pri novinároch sa pristavila Filoména Peťková, príbuzná baníka, ktorý po práci neprišiel domov. Z obáv ho išla hľadať do baní, ale nenašla ho ani na zozname zasypaných ani zranených. Ešte aj o piatej hodine prichádzali príbuzní zasypaných a snažili sa na vrátnici získať informácie.

Príbuzným nezvestných pomáha špecializovaný tím

Čakaniu, hodinám neistoty a neraz aj nepresným informáciám čelia príbuzní nezvestných baníkov, ktorých zasiahol raňajší výbuch v handlovskej hnedouhoľnej bani. „V takýchto situáciách podporujeme ľudí v nádeji. Neučíme ich, ako majú žiť. Iba sa im snažíme uľahčiť napríklad komunikáciu s úradmi, podnikom,“ poznamenal Bránik. „Zvlášť vážna situácia je obvykle v rodinách, kde sú deti,“ dodal. V takýchto prípadoch sa podľa neho tím snaží čo najrýchlejšie sprostredkovať aj pomoc úradu práce a sociálnych vecí.

K Hornonitrianskym baniam patrí aj baňa v Novákoch. Práve tu došlo v roku 2006 k tragickej udalosti, keď pri závale prišli o život štyria ľudia. Ďalšie nešťastie v prievidzkom regióne sa stalo vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, kde predvlani zomrelo osem ľudí.

Hornonitrianske bane Prievidza //sú na Slovensku najväčšími baňami na hnedé uhlie. Hlavným produktom spoločnosti je prachové hnedé uhlie, používané na energetické účely, najväčším odberateľom sú Slovenské elektrárne, elektráreň Nováky. Pod spoločnosť patria bane Nováky a Handlová.

Spoločnosť ročne vyťaží 2,1 až 2,2 milióna ton hnedého uhlia. Objem ťažby by mal do roku 2013 podľa zámerov spoločnosti postupne klesať na dva milióny ton uhlia ročne.
Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva približne 4100 pracovníkov a patrí k najväčším zamestnávateľom v Trenčianskom kraji. V podniku došlo k tragédiám aj v minulosti, v roku 2006 prišli o život pri závale v bani v Novákoch štyria ľudia a o rok neskôr zomrel jeden baník práve v Handlovej.

Hornonitrianske bane Prievidza by v tomto roku mali dokončiť prípravu nového územia na ťažbu. Pod zemou by malo byť v ťažobnom úseku Nováky 7,2 milióna ton suroviny. Otvorenie ťažby si vyžiadalo náklady vo výške 36,5 milióna eur (1,1 miliardy korún) na prekládky korýt riek či železničných tratí.

Ťažba bohatého náleziska na hornej Nitre sa začala už v 18. storočí. V tomto roku si baníci pripomínajú práve 100 rokov od začiatku intenzívnej priemyselnej ťažby.//

Najväčšie banské nešťastia na Slovensku od roku 1917

1917 - výbuch plynu si v Handlovej vyžiadal 6 obetí

1924 – pri výbuchu metánu zahynulo v Handlovej 5 baníkov

1929 – opäť výbuch plynu a 7 mŕtvych

1992 – prieval vôd a bahna v Handlovej usmrtil 4 haviarov

2006 – pri prievale rozbahnených hornín v Bani Nováky zahynuli 4 ľudia

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+19Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
debata chyba