Čaplovič: Protirómsky extrémizmus je importovaný od susedov

Protirómske nálady, ktoré sa vystupňovali do sobotňajšieho zrazu neonacistov v Šarišských Michaľanoch, môžu byť vyvolávané zo zahraničia. Uviedol to pre Slovenský rozhlas (SRo) vicepremiér pre menšiny Dušan Čaplovič. Hoci princíp nulovej tolerancie podľa Čaploviča nedovolí, aby na Slovensku protirómske nálady prerástli do vrážd ako v Maďarsku, treba zamedziť prenikaniu extrémizmu spoza hraníc. Svoje úlohy v boji proti extrémizmu bude mať aj nový splnomocnenec vlády pre rómsku menšinu, ktorého vláda schváli tento mesiac.

10.08.2009 14:57
Dušan Čaplovič Foto:
Vicepremiér Dušan Čaplovič
debata

„Predovšetkým treba zamedziť tomu, aby do slovenského prostredia postupne vstupovali prvky, ktoré sú v susedných krajinách a ktoré susedné vlády, predovšetkým maďarská vláda, nezvládla. A ja si myslím, že aj táto aktivita, ktorá sa odohrala teraz, bola pripravovaná a je importom zo zahraničia,“ povedal Čaplovič. Pogromov, aké boli v Maďarsku alebo Česku, sa ale neobáva. „My máme princíp nulovej tolerancie, a či sa to týka Róma či Neróma, každého občana Slovenskej republiky, akonáhle vystúpi tak, že si bude svoju slobodu povyšovať nad slobodu druhých, tak bude veľmi tvrdo a nekompromisne zakročené v rámci našich právnych noriem.“

DISKUSIA: Existuje riešenie na kriminalitu niektorých Rómov?

Nová extrémistická strana, po ktorej volajú radikáli, podľa Čaploviča na Slovensku nevznikne. „Ja to považujem za extrém, ktorý na Slovensko nepatrí a pevne verím, že strana s takýmto programom, ktorý bude šíriť xenofóbiu voči tým druhým na Slovensku, ani nevznikne v zmysle zásad, ktoré schvaľuje ministerstvo vnútra,“ povedal.

Extrémizmus považuje za problém dnešnej Európy, vyvolaný krízou a rastom sociálnych rozdielov, „na čom populisticky participujú skupiny, ktoré sa hlásia k národnému fenoménu, ale presadzujú ho formami, ktoré do 21. storočia nepatria, to je šovinizmus a intolerancia k tým druhým.“

Nový splnomocnenec vlády po odstúpení Aniny Botošovej pred dvoma mesiacmi bude známy po rokovaní vlády 19. augusta. Čaplovič má množstvo mien, ktoré mu navrhujú rôzne spolky, najmä rómske. Splnomocnenca, naviazaného na rómske organizácie, však nechce. „Ja si naozaj chcem nájsť človeka, ktorý nebude viazaný na žiadne zoskupenie rómske, lebo to vyvoláva zbytočné problémy, a človeka, ktorý bude svojím spôsobom aj nezávislý, bude aj príslušníkom rómskej národnostnej menšiny, ale bude to človek, ktorý veľmi významne osloví nielen rómsku národnostnú menšinu, ale aj väčšinovú spoločnosť,“ uviedol.

Čaplovič: Polícia v Michaľanoch zasiahla oprávnene

Za policajtov, ktorí zasahovali proti extrémistom v Šarišských Michaľanoch, sa postavil vicepremiér pre ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič. Zhromaždenie Slovenskej pospolitosti bolo nepovolené a verejne šírilo rasovú neznášanlivosť, zdôraznil vo vyhlásení pre médiá.

„Sobotňajšie zhromaždenie členov a priaznivcov Slovenskej pospolitosti v Šarišských Michaľanoch bolo od začiatku nepovolenou akciou, na ktorej boli verejne prezentované myšlienky intolerancie, či rasovej neznášanlivosti. Policajné zložky preto postupovali v súlade s ich zákonnými možnosťami, v rámci pravidiel nulovej tolerancie voči akýmkoľvek nedemokratickým prejavom. Je to zároveň dôkaz toho, že deklarovaná nulová tolerancia nie je len na papieri, vo vládnych dokumentoch, ale uplatňuje sa v každodennom živote,“ uviedol Čaplovič.

Vicepremiér pripomenul, že slovenské zákony nerozlišujú páchateľov podľa farby pleti, pohlavia, či národnosti. Rozlišujú len medzi tými, ktorí zákon dodržiavajú, rešpektujú a tými, ktorí ho porušujú, či ignorujú. „Medzi toleranciou a ignoranciou je veľmi jasná deliaca čiara, ktorá nemôže byť prehliadaná, účelovo prispôsobovaná. V demokratickej, otvorenej občianskej spoločnosti musia mať slušní ľudia istoty, že každé porušenie pravidiel právneho štátu bude potrestané a vinníci budú spravodlivo odsúdení. Spravodlivosť si však do svojich rúk nemôžu brať samozvanci, či extrémisti, ale musia ju pevne držať Ústavou SR definované inštitúcie,“ zdôraznil Čaplovič.

Pospolitosť zvolala zhromaždenie „ako odpoveď na dlhodobý rómsky teror“. Dvaja neplnoletí Rómovia z neďalekej osady pred týždňom na futbalovom štadióne v Šarišských Michaľanoch metlou zbili do bezvedomia a pripravili o oko spávcu-dôchodcu, ktorý im chcel zabrániť v krádeži. V marci zabil mladý Róm z osady predavačku večierky v Šarišských Michaľanoch. Dělnická strana v Česku sa vlani na jeseň za účasti predstaviteľov Slovenskej pospolitosti snažila o pogromy na rómske sídlisko Janov v Litvínove. Mesačné nepokoje vyvrcholili 17. novembra, keď niekoľko stoviek neonacistov napadlo policajtov a asi dve hodiny s nimi bojovali kameňmi, tyčami a zápalnými fľašami. V Michaľanoch, kam prišli aj členovia Dělníckej strany, polícia tiež zasiahla a nepovolené zhromaždenie ukončila, 30 neonacistov skončilo na polícii. Slovenská pospolitosť tvrdí, že zásah bol protiprávny.

debata chyba