Manželky baníkov nechali tŕpnuť celý deň

Hornonitrianske bane príbuzným baníkov veľmi nepomohli. Informovanie rodinných príslušníkov baníkov, ktorí mali v pondelok dennú zmenu, sprevádzal chaos. Ani deväť hodín od nešťastia nevedeli viacerým príbuzným povedať, či sú ich manželia, synovia, snúbenci alebo bratia v poriadku. Najmä ženy odchádzali z vrátnice Bane Handlová rozčarované.

10.08.2009 18:29
baňa, Handlová, nešťastie, príbuzní Foto:
Pribuzní zavalených baníkov sa o nešťastí dozvedeli z médií.
debata

„Nič som sa nedozvedela. Jeden hovorí, že ho odviezli, ďalší, že zostal tam. A tá hovorkyňa do televízie rozpráva samé sprostosti, že sa z toho človek nevie vyznať,“ rozčuľuje sa na vrátnici mama mašinkára Romana Kubánka, ktorý obsluhuje vláčik. Traja vrátnici iba bezradne telefonujú a nevedia jej poradiť. Pritom presviedčajú matku aj manželku, že je určite v poriadku. Ani jednu nešťastnú rodinu pritom nezoberú do nejakej miestnosti, ale všetko vybavujú na vrátnici, kadiaľ prechádza množstvo ľudí a sú svedkami ťažkého nešťastia druhých.

VŠETKO o banickej tragédii v Handlovej

Kubánkov bicykel je stále zamknutý pri vrátnici, čo mame, otcovi, ale ani manželke na dobrej nálade nepridáva. Už hodinu a pol mal byť pritom na povrchu, ale nikde ho niet.

„Dajte mi pokoj, je to strašné, nič som sa nedozvedela,“ odbila akýkoľvek pokus o otázku Kubánková. Podobne pochodila aj manželka Petra Lisého. Nahnevaná odchádzala z vrátnice. O chvíľu sa dovolala kolegovi svojho muža. Rozplakala sa. Manžel sa našiel. Bol medzi ľahko zranenými, ktorých strhla tlaková vlna výbuchu.

Na pokoji návšteva v bani nepridala ani ďalším ženám. Tým nevedeli povedať, či ich manželia sú doma, v bani, alebo si ich nechali v nemocnici. Manželka Petra Lisého odchádzala skla­maná.

„Je mi ľúto, že nastala takáto situácia, ale všetko riešime podľa krízového plánu,“ obhajoval nedôstojné podmienky pre vystrašených príbuzných generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec. „Krízový štáb robí, čo môže,“ dodáva Čičmanec s tým, že rodiny postihnutých baníkov informovali.

Prečo ale deväť hodín po tragédii chodili nešťastné manželky na vrátnicu, kde sa nič nedozvedeli, a najmä prečo nespísali jednoduchý zoznam uväznených a zranených baníkov, už riaditeľ Čičmanec neodpovedal.

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+19Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
debata chyba