Róbert Nagy plánoval zotrvať v bani do dôchodku

Štyridsaťosemročný baník Róbert Nagy patril k najskúsenejším baníkom. Ako baník odpracoval dvadsaťdeväť rokov, z toho 25 v podzemí. Potom bol záchranárom. V bani chcel zotrvať do dôchodku. V pondelok skončil medzi dvadsiatimi, ktorí zostali pod zemou v Handlovej.

10.08.2009 21:17
Handlová, baňa, nešťastie, Nagy Foto: ,
Veľkokrtíšan Róbert Nagy dochádzal do Handlovej za prácou. Skončil spolu s ďalšími 19 mužmi uväznený v handlovskej bani.
debata

„Keby som prišiel o prácu teraz, nová robota by sa mi vzhľadom na vek hľadala ťažko,“ povedal pre Pravdu pred dvoma rokmi, keď v Bani Dolina v okrese Veľký Krtíš hrozilo skončenie ťažby. Spolu s ďalšími baníkmi z okresu, kde je vysoká nezamestnanosť, dochádzal teraz pracovať do Handlovej.

VŠETKO o banickej tragédii v Handlovej

Nagy žil so súčasnou partnerkou 17 rokov a má šesťročného syna. Jeho bývalý švagor Milan Havrila s ním držal kontakt aj po rozvode s jeho sestrou. „Robo bol vždy kamarátsky. Keď sme sa stretli, porozprávali sme sa aj zažartovali,“ priznal.

Partnerka Roba Nagya bola aj s manželkami ostatných dvoch baníkov na mieste nešťastia. Vyjadrovať sa nechceli. „Je to príliš čerstvé,“ vysvetlil odborový predák bane vo Veľkom Krtíši Stanislav Petruj, ktorý bol tiež na mieste nešťastia.

Nechýbal tam ani generálny riaditeľ bane vo Veľkom Krtíši Andrej Šterbincký. „Partia našich záchranárov bola na týždennom pobyte v Handlovej od piatka. Tento piatok sa mali vrátiť domov,“ poznamenal. Nagy žil vo Veľkom Krtíši. Ďalší dvaja veľkokrtíšski baníci, ktorí zostali v pondelok uväznení v šachte, bývali v okolí mesta. Róbert Régh v Neninciach a Peter Pupala v Dolnej Strehovej.

debata chyba