Baníkov v podzemí prístroje nevarovali

V miestach, kde zomrelo dvadsať baníkov, ich prístroje neukazovali nič nebezpečné, čo by ich varovalo pred rizikom. Tvrdí to šéf banských záchranárov na Slovensku Stanislav Pavlík. Stále vylučuje, že výbuch spôsobil metán, s ktorým má Baňa Handlová dlhodobo ťažkosti.

12.08.2009 13:33
Stanislav Pavlík Foto:
Šéf banských záchranárov Hornonitrianskych baní Stanislav Pavlík
debata

Ako je možné, že sa baníci záchranári vybavení meracími prístrojmi dostali do nebezpečného prostredia?
V miestach, kde boli, zvýšené koncentrácie nebezpečných výbušných plynov meracie prístroje neukazovali. Preto pokračovali v práci. Výbuch totiž nastal ďalej od nich.

Výbuch bol mohutný. Stále trváte na tom, že to nebol metán?
Počiatočné indície ukazujú, že to metán nebol. Jeho koncentrácia bola menej ako pol percenta, čo je ďaleko od hranice výbušnosti.

Predsa len. Ak už v šachte tlelo uhlie, riziko výbuchu tam bolo zvýšené. Prečo baníci hasili požiar priamo a nie bezpečnejším spôsobom – zastavením prívodu vzduchu?
Postup je taký, že ak sa dá, najprv sa hasí priamo na mieste. Ak sa situácia vyvinie tak, že je nezvládnuteľná, potom sa pristupuje k vzduchotesnému uzavretiu vetracieho okruhu horiacej šachty. Potom sa počká, kým oheň zhasne. Pravdepodobne by aj v tomto prípade prišlo k tomuto postupu. Ale aspoň podľa prvých indícií v tomto problém nebol. Viac však ukáže vyšetrovanie.

Už sú nejaké výsledky vyšetrovania?
Zistili sme dôležitý fakt. Tlaková vlna postupovala iba jedným smerom.

To znamená, že na druhej strane bola šachta zavalená, ale mala byť otvorená?
Toto bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Mali vôbec baníci aspoň teoretickú šancu prežiť? Aké mali vybavenie a ochranu?
Obyčajní baníci majú predpísané ochranné oblečenie, prilbu, rukavice, pevnú obuv a samozáchranný prístroj, teda maska na tridsať minút. Baníci záchranári, ktorí zahynuli, musia mať okrem toho aj protišľahové obleky, meracie prístroje a kyslíkové masky na štyri hodiny.

VŠETKO o banskom nešťastí v Handlovej

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+28Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
debata chyba