Baňa je krásna. Aj keď vie byť veľmi krutá

Ján Procner robil v handlovskej bani 33 rokov. Tam nastúpil do prvého zamestnania, odtiaľ odišiel do dôchodku. Hovorí, že baňa je jeho celoživotnou láskou, aj keď niekedy krutou. Zostalo mu v nej veľa kamarátov, ale ani po nedávnom tragickom nešťastí nedá na ňu dopustiť. Dnes je uznávaným umeleckým rezbárom.

16.08.2009 08:53
Ján Procner Foto: ,
Banské nešťastie v Novákoch, ako ho umelecky zvečnil Ján Procner. Štyri kríže znázorňujú štyri obete.
debata

Baňa v Handlovej pripravila o život 20 ľudí naraz. Čo hovoríte na názor, že je mimoriadne nebezpečná a treba ju zatvoriť?

Aj na iných pracoviskách ľudia zomierajú, aj inde sú veľké nešťastia a robí sa. Sú ľudia, čo milujú baňu, inde by nerobili, aj keď vedia, že je to nebezpečné. Nemôžem súhlasiť s názorom, že baňu treba zatvoriť. A kde pôjdu ľudia, čo v nej robia? Keby bola iná robota, to by bolo iné.

V bani ste prežili vlastne celý život, viete si vysvetliť, ako mohlo prísť k takému nešťastiu?

Oheň tam nie je nič vzácne, uhlie sa chytí samo od seba. Aj teraz to tak bolo. Ťažko povedať, prečo sa to stalo, kto je vinný. Podľa mňa je to náhoda.

Napriek tomu hovoríte o bani len v dobrom. Čím vás tak očarovala?

V bani je to o priateľstve, tam ste jeden od druhého závislí, dobre viete, že si musíte v prvom rade pomôcť sami. A vstupujete tam do treťohôr, ste prvý tvor, čo vchádza do priestorov, kde skamenel život pred miliónmi rokov. Vidíte krásne listy, celé stromy, živočíchy, našli sme napríklad zub mastodonta. Je to tam krásne. Potom sa tešíme, keď vyjdeme von a zohreje nás slnko, vtáky okolo spievajú… Keď tretinu života strávite pod zemou, viete si vážiť iné veci.

V čom sa zmenilo baníctvo za desaťročia, čo ste pracovali pod zemou?

Do bane som nastúpil v 50. rokoch. Vtedy sa ešte robilo klasicky, strieľalo sa a potom filovalo, lopatou sa uhlie nahadzovalo na pásy alebo vozíky. Potom prišli kombajny, to už je robota mechanická, a myslím si, že aj nebezpečnejšia. Baníctvo bolo kedysi pokojnejšie, teraz sa ľudia strašne naháňajú. Majú stroje, ale okolo nich musia robiť možno ťažšiu robotu, ako keď sa robilo ručne.

Stali ste sa uznávaným umeleckým rezbárom, vaším námetom je baňa…

Stále žijem s baňou, aj keď som 16 rokov v dôchodku a doteraz sa mi o nej sníva. Mám ju v pamäti, do podrobností si viem predstaviť, ako to tam dole vyzerá. Prvé postavy, čo som vyrezal, boli baníci a doteraz sú to stále baníci. Vo svojom rodinnom dome som zriadil galériu a banícke múzeum, aby som potešil aj iných. Chodia sem starí baníci s vnukmi.

debata chyba