Becík bol kamarát so Smerom, tak sa vráti na farmu

Šéf HZDS Vladimír Mečiar hľadá ministra, ktorý by mu v spore o štátne lesy neprebehol k Smeru. Najvážnejšími kandidátmi na post šéfa rezortu pôdohospodárstva sú riaditeľ rezortnej sekcie rozvoja vidieka Marek Kodada a žilinský krajský predseda strany Vladimír Pavelka.

17.08.2009 19:25 , aktualizované: 22:55
Stanislav Becík Foto:
Minister pôdohodspodárstva Stanislav Becík
debata

Do konca týždňa by malo HZDS rozhodnúť, kto nahradí súčasného ministra Stanislava Becíka. Dôvodom na jeho výmenu má byť, že sa v bitke o štátny podnik Lesy SR priklonil na stranu Smeru.

„Spomínajú sa dve mená – Pavelka a Peter Baco,“ uviedol poslanec HZDS Jozef Halecký. Podľa informácií Pravdy by mal namiesto Becíka nastúpiť Pavelka, ktorý na ministerstve pôdohospodárstva šéfuje služobnému úradu. Pavelka včera nedvíhal mobil.

Podľa exministerky pôdohospodárstva za HZDS Zdenky Kramplovej má však Mečiar na ministerstve aj ďalšieho verného muža, ktorého môže dosadiť namiesto Becíka. „Je ním šéf sekcie Marek Kodada, ktorý delí peniaze. Má blízko k Mečiarovi, dohliadal aj na mňa,“ poznamenala Kramplová.

HZDS včera potvrdilo, že tento týždeň zasadne vedenie a podľa viacerých členov HZDS by malo rozhodnúť o nástupcovi za Becíka, ktorý má podať demisiu.

Či ju premiér Robert Fico (Smer) prijme, jeho hovorkyňa včera neuviedla. „Premiér zatiaľ nedostal žiadny oficiálny návrh,“ povedala Silvia Glendová. Dodala, že premiér trvá na svojom hodnotení Becíkovej práce. Fico sa ho nedávno zastal. „Je to minister, ktorý nebýva na Slavíne v stomiliónovej vile a nemá prenajaté tisícky hektárov pôdy, s ktorou by potom špekuloval,“ povedal Fico.

Becík, bývalý farmár, prišiel na ministerstvo pred rokom. Nezabránil, aby sa Ficovi ľudia dostali do vedenia štátnych lesov. Blízko k Smeru majú traja noví odborní riaditelia. Jeden z nich je napríklad Peter Morong, ktorý je v Brezne poslancom za Smer. Nový generálny riaditeľ Ján Beňa zároveň zrušil zbor poradcov – tým aj poradcovské miesto pre Mečiarovho zaťa Jána Gálika.

Exministerka Kramplová pripustila, že Becík doplatil na neochotu plniť Mečiarove príkazy. „Vždy je to otázka, ako je kto ochotný realizovať isté veci,“ povedala Kramplová, ktorú Mečiar tiež odvolal z ministerského kresla. Podľa nej sú Lesy SR pre politikov zaujímavé „z pohľadu poľovných revírov, verejných obstarávaní a predaja nadbytočného majetku“.

Poľovné revíry mali v prenájme ľudia blízki HZDS. Podľa denníka Sme mala napríklad revír Kráľová v prenájme spoločnosť, v ktorej je aj štátna tajomníčka za HZDS Diana Štrofová.

Podobne sa vyjadril aj zdroj z Lesov SR. „Lesy si objednávajú rôzne práce a služby dodávateľsky. Ide o to, komu z množstva záujemcov sa pridelí objednávka na výstavbu cesty, alebo ktorá firma získa dodávky pri nedostatku určitého sortimentu dreva. Preto je také dôležité, kto za koho kope,“ povedal odborník, ktorý si neželal byť menovaný.

Situácia v Lesoch SR dospela až do takého stavu, že sa ozvali nespokojní zamestnanci lesníci a podali trestné oznámenie. Prokuratúra už preveruje šafárenie so štátnym majetkom.

debata chyba