Malinová odmietla pomôcť expertom, ktorí ju vyšetrujú

Ani po troch rokoch od začiatku prípadu Hedvigy Malinovej nie je známe, kedy ho vyšetrovatelia budú môcť uzavrieť a ako. Objasňovanie kauzy sa, naopak, opäť naťahuje.

18.08.2009 10:56
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedvigu Malinovú požiadal lekársky tím o súhlas so zverejnením jej zdravotných záznamov. Ona to odmietla.
debata

Po tom, čo lekársky tím prakticky skončil znalecké skúmanie, požiadal Hedvigu Malinovú o súhlas so zverejnením jej zdravotných záznamov. Tie sú totiž dôverné. Malinovú na spoluprácu vyzval šéf expertnej skupiny Peter Labaš listom začiatkom augusta. Dôvody v ňom nespresnil.

Malinová odpovedala, že súhlas nedá. Jej advokát navyše podal proti Labašovi námietku zaujatosti, o ktorej bude musieť rozhodovať Generálna prokuratúra. „Je zrejmé, že sa súhlasu dožaduje na legalizovanie možných protiprávnych krokov zo strany orgánov činných v trestnom konaní alebo niektorých predstaviteľov odborného tímu,“ tvrdí Malinovej advokát Roman Kvasnica.

Námietka obhajoby má viacero častí. Okrem iného upozorňuje na Labašove vyjadrenia pre Pravdu z júla tohto roka. Labaš vtedy priznal, že jeho kolegovia, ktorí na posudku pracovali, ho teraz nechcú podpísať. Tiež vyhlásil, že podľa jeho zistení boli pod tlakom lekári, ktorí Malinovú vyšetrovali na začiatku. Tí potvrdili, že študentka mala zranenia po bitke. Opačný záver prinieslo neskoršie znalecké skúmanie pre potreby vyšetrovania. Kvasnica namieta aj to, že Labaš pred prezidentskými voľbami verejne podporoval Ivana Gašparoviča blízkeho vláde.

Prípad Malinovej sa začal v auguste 2006, keď prišla do školy s viditeľnými zraneniami a tvrdila, že ju zbili dvaja mladíci v nitrianskom parku. Dôvodom malo byť, že rozprávala po maďarsky. Polícia po krátkom čase vyšetrovanie uzavrela s tým, že študentka si útok vymyslela a obvinila ju z krivej výpovede.

Počas vyšetrovania Malinová odmietla aj vyšetrenie na detektore lži. Vysvetlila to tým, že nemá dôveru k slovenskej polícii.

debata chyba