Hlava Maďarov mieri do Komárna. Gašparoviča si nevšimne

Maďarský prezident László Sólyom príde na Slovensko opäť ako do vlastnej obývačky. Po Bugárovom moste a poza chrbát slovenskej ústavnej špičky. Ďalšia súkromná výprava Sólyoma sa nepáči slovenským politikom, ktorým sa dlhodobo vyhýba.

19.08.2009 06:24
Komárno Foto:
Sólyom opäť zavíta do Komárna, kde odhalí sochu kráľa Štefana.
debata

Sólyom sa v piatok v Komárne súkromne zúčastní na odhalení sochy uhorského kráľa Štefana. Akciu organizuje mesto, kde je primátorom Tibor Bastrnák, člen Mostu – novej strany Bélu Bugára. Medzi pozvanými sú aj politici z SMK.

Prezidentská kancelária potvrdila, že Sólyom sa Ivanovi Gašparovičovi vopred neohlásil. „Pán prezident by nebol rád, keby z tejto súkromnej návštevy bola demonštrácia maďarskej štátnosti,“ uviedol hovorca Marek Trubač.

Sólyom príde na Slovensko 21. augusta na výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy, keď sem vtrhli aj maďarské tanky. Slovenská diplomacia naznačila, že to nie je práve vhodný dátum.

„Veríme, že prezident Sólyom si uvedomuje, že prichádza na súkromnú návštevu v termíne, ktorý je z hľadiska novodobej histórie Slovenska mimoriadne citlivý,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Diskutujte: Považujete návštevu maďarského prezidenta za provokáciu?

Maďarská strana neuviedla, s akým posolstvom Sólyom prichádza. „Bližšie informácie poskytneme v stredu,“ uviedla Szilvia Szotáková z jeho kancelárie.

Podľa podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku sa maďarský prezident nemôže tváriť, že je na Slovensku súkromne. „V takomto postavení nejestvuje súkromná cesta,“ zdôraznil.

Sólyom obchádza okolité krajiny, ktoré boli kedysi súčasťou veľkého Uhorska, a oslovuje maďarské menšiny. To vyvoláva vlnu nevôle, Srbi mu dokonca zakázali vstup na územie, Rumunsko prelet vzdušným priestorom, takže musel cestovať autom.

Chystaná akcia v Komárne nie je v poriadku ani podľa poslanca KDH Daniela Lipšica. Nepovažuje za správne, ak s ním budú rokovať zástupcovia maďarských politických strán. „Vzniká otázka, či sú lojálni k Maďarsku alebo k Slovensku,“ do­dal.

Primátor Komárna, člen Mostu Tibor Bastrnák nespresnil, podľa akého kľúča na oslavy pozýval. Medzi pozvanými sú však aj členovia Mostu a SMK. Hoci si dve strany nevedia prísť na meno, na oslavy prídu.

„Nevidím v tom problém. Je to o svätom Štefanovi a jeho skutky mali význam aj na Slovensku,“ konštatoval Zsolt Simon (Most). Na stretnutie by prišiel aj predseda Mostu Béla Bugár. „Keby som nemal dlhodobo plánovaný program, tak určite,“ konštatoval.

Podľa šéfa poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa sa na oslavách zúčastnia viacerí predstavitelia SMK. „Určite nikomu nenapadlo, že by to mal byť problém,“ reagoval Bárdos. Podľa neho nie je nič nezvyčajné, ak Sólyom príde súkromne na Slovensko.

Sólyom sa Maďarom žijúcim na Slovensku prihováral na súkromnej návšteve pred dvoma rokmi. Premiér Robert Fico (Smer) ho vtedy kritizoval, že sa na slovenskom území správal, akoby bol na severe Maďarska. „Budú použité štandardné protokolárne a diplomatické nástroje, aby pán prezident Maďarskej republiky bol vykázaný do priestoru, do ktorého patrí,“ povedal vtedy Fico. Včera ďalšiu súkromnú cestu Sólyoma komentovať nechcel.

debata chyba