Gašparovič špekuluje, že Sólyoma nevpustí cez hranice

Plánovaná súkromná návšteva maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma v Komárne sa slovenským politikom nepozdáva stále viac. Prezident Ivan Gašparovič dokonca včera špekuloval o možnom nevpustení maďarskej hlavy štátu na Slovensko.

20.08.2009 07:32
Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata

„Nechcem povedať, že by sme mali reagovať tak ako Rumuni a Srbi. Možnože áno,“ vyhlásil Gašparovič. Srbi Sólyomovi vstup do krajiny zakázali, Rumuni jeho lietadlu zakázali prelet vzdušným priestorom. Na Slovensko sa maďarský prezident chystá v piatok, so špičkami štátu stretnutie neplánuje. Gašparovič jeho aktivity označil za spanilé cesty po štátoch bývalého Uhorska.

Slovensko-maďarskou kartou v stredu zahral i prezident Sólyom. Na medzinárodnej konferencii Maďarskej akadémie vied vo svojom prejave kritizoval nový slovenský zákon o ochrane štátneho jazyka. „Neobmedzené používanie maďarčiny na všetkých miestach je základnou podmienkou zachovania maďarskej identity,“ povedal maďarský prezident dva dni pred návštevou Komárna.

Napriek trpkej príchuti návštevy slovenské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že príchod Sólyoma maďarská strana riadne oznámila. „Technické aspekty jeho pobytu sa zabezpečujú,“ prezradil šéf rezortu Miroslav Lajčák. Kancelária maďarského prezidenta odkázala, že návštevu slovenskej strane oznámili podľa bežnej diplomatickej praxe. „V Komárne bude mať pri príležitosti odhalenia sochy svätého Štefana verejný prejav,“ dodala Zsuzsanna Bonnárová z kancelárie maďarského prezidenta.

Piatková Sólyomova návšteva Komárna, o ktorej ako prvá informovala Pravda, podľa ministra zahraničných vecí nie je vhodná, pretože sa odohrá v deň výročia vpádu varšavských vojsk do bývalého Československa. Sólyomova súkromná návšteva vyvolala diplomatickú prestrelku aj koncom roka 2007.

debata chyba