Sólyom zastal na hranici, slovenská strana mu odoprela vstup

Maďarský prezident László Sólyom na Slovensko nevkročil. Jeho kolóna sa zastavila v maďarskom meste Komárom. Na hraničnom prechode čakal na Sólyoma policajný prezident Ján Packa, riaditeľ úradu pre ochranu ústavných činiteľov Milan Marko, množstvo policajtov a niekoľko desiatok novinárov.

21.08.2009 17:17 , aktualizované: 18:54
odhalenie sochy v Komárne Foto:
Do davu Komárňanov prišlo aj niekoľko desiatok členov a sympatizantov Slovenkej národnej jednoty a Slovenskej národnej strany s rôznymi transparentami.
debata

Maďarský prezident napokon presne v strede mosta, kadiaľ prechádza slovensko-maďarská hranica, prehovoril k novinárom. „Maďarská strana bude na tento slovenský krok reagovať. Určite nie rovnako, ale bude hľadať spôsob, akým to spraví. Slovensko si musí uvedomiť, že je multinárodný štát, kde žijú bok po boku Slováci s Maďarmi,“ povedal maďarský prezident. Uviedol tiež, že ho mrzí situácia so slovenskou menšinou v Maďarsku. „Som smutný z toho, ako sa komunita Slovákov zmenšuje. Už kráľ Štefan hovoril, že všeky národy v Uhorsku sú jeho ozdobou,“ dodal. Zároveň pripomenul, že návšteva Komárna nebola súkromného charakteru. „Nikdy som nepovedal, že to mala byť súkromná návšteva, bol som pozvaný na neoficiálnu návštevu,“ vysvetľoval Sólyom.

„Prichádzate z komárňanskej strany mosta, videli ste, že na podujatí sa neschádzajú žiadni extrémisti a ja nepredstavujem žiadne bezpečnostné riziko,“ reagoval na slovenskú nótu o odopretí vstupu Sólyom. Zároveň - uvádza agentúra SITA – upozornil, že o jeho návšteve bola slovenská strana informovaná už dva mesiace a doteraz bola ústretová. „Hystéria“ slovenských politikov nastala až tesne pred plánovanou návštevou. Po prednesení svojho stanoviska Sólyom na slovenské územie nevkročil, pretože, aj ako právnik, nechcel porušiť medzinárodné právo.

„Hanba, hanbite sa Slováci,“ hlasným hlasom hovoril vedľa stojaceho Packu Komárňan Roman Tóth. „Primátor Bastrnák mal pozvať aj prezidenta Gašparoviča, ale ten by aj tak neprišiel,“ dodal.

Premiér Robert Fico predtým na mimoriadnej tlačovej konferencii informoval, že slovenské orgány odporeli maďarskému prezidentovi vstup na územie Slovenska. Ten sa mal v Komárne zúčastniť na odhalení sochy svätého Štefana.

Stalo sa tak prostredníctvom diplomatickej nóty, ktorú slovenská strana zaslala maďarskej. Jej ignorovanie by Bratislava považovala za porušenie medzinárodného práva, zákaz vstupu však neplánovala vynucovať mocensky.

„Po prechode hranice bude upozornený, že jeho pobyt na území Slovenskej republiky nie je momentálne žiaduci,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Premiér zároveň vyzval slovenských občanov žijúcich v Komárne, aby návštevu maďarskej hlavy štátu ignorovali. V centre Komárna sa ich však zišlo asi tristo, neskôr sa ich počet zvýšil asi o ďalšie dve stovky.

Čakajúcich Komárňanov zabávala maďarská hudobná skupina. Väčšina oslovených nesúhlasila s reakciami slovenských politikov, ktorí sú zásadne proti návšteve maďarského prezidenta, myslia si však, že na slávnosti by nemal chýbať ani slovenský ústavný činiteľ.

„Zlú atmosféu robia iba politici. V Komárne si všetci navzájom pomáhame – Slováci aj Maďari. My všetci tu v Karpatskej kotline sme miešanci,“ povedal pre Pravda.sk 60-ročný dôchodca Štefan Flachbart.

Do davu Komárňanov prišlo aj niekoľko desiatok členov a sympatizantov Slovenkej národnej jednoty (SNJ) s transparentami ‚Našu zem si nedáme‘ a ‚Náš prvý veľký kráľ je Rastislav‘. „Prišli sme sem hlavne kvôli soche kráľa Štefana. Nesúhasíme s ňou, pretože ani pri Blatenskom jazere nestavajú sochy kráľa Rastislava a Svätopluka. Naviac tam utláčajú Slovákov,“ uviedol pre Pravda.sk mladík zo SNJ, ktorý odmietol uviesť svoje meno.

Dav následne tlieskal slovám maďarského veľvyslanca Antala Heizera, ktorý citoval kráľa Štefana. Politiku vynechal.

Samotné odhalenie sochy sprevádzal piskot a nesúhlasné pokriky sympatizantov SNJ a Slovenskej národnej strany. Hrozby slovenských politikov, na základe ktorých mali extrémisti vyprovokovať v Komárne nepokoje sa však nepotvrdili a po cerémónii sa dav ľudí pokojne rozišiel.

Na maďarského prezidenta sa prišli pozrieť...
Do davu Komárňanov prišlo aj niekoľko desiatok...
+7Do davu Komárňanov prišlo aj niekoľko desiatok...
debata chyba