Csáky a Simon sa zhodli, že odopretie vstupu nebolo európske

Predseda SMK Pál Csáky, ktorý sa zúčastnil na odhalení sochy uhorského kráľa Štefana v Komárne, hodnotí ako poľutovaniahodný a neeurópsky krok, že slovenská strana odoprela vstup maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi - a tak sa na akte nemohol zúčastniť. "Je mi ľúto, že sa slovenská vláda ešte nedostala na takú úroveň, aby pochopila, že táto slávnosť by nás mohla spájať, keby sme mali vyššiu úroveň empatie aj k tejto udalosti," vyhlásil Csáky.

21.08.2009 21:55 , aktualizované: 22.08.2009 09:11
Bugár Foto:
Béla Bugár
debata

Podľa Csákyho by mal byť na podujatie určite pozvaný aj slovenský prezident alebo predstaviteľ vlády, ak by nebol prijatý taký jazykový zákon, aký prešiel v parlamente pred dvoma mesiacmi. „Nedá sa jednoducho dať jednou rukou facku niekomu a druhú ruku ponúknuť ako znak priateľstva,“ uviedol Csáky. Predseda SMK by bol rád, keby po budúcoročných voľbách mohli byť v Komárne obaja prezidenti. „Ale na to treba vymeniť vládu na Slovensku,“ tvrdí Csáky.

Pri odhaľovaní sochy bol aj Zsolt Simon z novej strany Most-Híd a odopretie vstupu Solyomovi sa mu nepáči. „V schengenskom priestore, takéto riešenie, v srdci Európy, nie je európskeho formátu, ale je to riešenie balkánskeho typu. Nepáči sa mi, že Smer takýmto spôsobom súperí so SNS. Výsledkom je štvanie ľudí v rámci SR,“ povedal Simon.

V súvislosti s nepozvaním reprezentanta slovenskej vlády alebo slovenského prezidenta Simon uviedol, že sa už vyjadrili, že im je to ľúto. Vie o tom, že najprv bolo plánované pozvať na akt odhaľovania sochy slovenského a maďarského historika, aby tam rečnili oni a nie politici. „Okolnosti, že jedna strana odmietla, sú nepríjemné, ale tak-či tak – odkaz svätého Štefana je v tom, že treba mať troška väčší nadhľad, treba ľudí spájať. Svätý Štefan je našou spoločnou, slovenskou i maďarskou minulosťou a myslím si, že pozitívnou. Podľa toho by sme sa mali asi správať,“ uviedol Simon.

Bugár: Podujatie v Komárne i reakcie naň sú zlé kroky

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár považuje za veľmi zlý krok podujatie v Komárne a reakcie naň. „Prvý zlý krok urobili organizátori, že nepozvali predstaviteľov SR. Zlý krok urobil aj premiér, nič také sa nestalo, aby vykázali hlavu susednej krajiny. Neprispeje to k dobrým vzťahom,“ povedal Bugár.

Bugár si kladie otázku, čo s týmto napätím môže urobiť jeho strana, ktorej cieľom je zbližovať Slovákov a Maďarov. „Je to pre nás vysoká lopta, ktorú zatiaľ nevieme uhrať. Nevieme, ako to napätie znížiť, hľadáme rôzne riešenia,“ dodal.

SMK: Vláda porušila schengenské záväzky, je to necivilizované

Strana maďarskej koalície (SMK) tvrdí, že vláda SR bezprecedentným spôsobom porušila svoje európske záväzky neohláseným prerušením schengenského systému v Komárne. „SMK považuje takýto krok vlády SR za neprijateľný, protieurópsky a necivilizovaný,“ píše sa vo vyhlásení SMK, ktoré poskytla Eva Dunajská z tlačového oddelenia strany.

Urbáni:  Slovenská i maďarská diplomacia zlyhali

Slovenská i maďarská diplomacia podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Milana Urbániho (HZDS) zlyhali. „Ak by maďarský prezident László Sólyom prišiel do Banskej Bystrice v deň mojich narodenín mi zagratulovať, tak je to súkromná návšteva. Ale prísť do Komárna v tento deň, v deň výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, je nevhodný termín,“ povedal Urbáni.

Podľa Urbániho maďarská diplomacia zlyhala, keď návštevu Sólyoma neprediskutovala so slovenskou stranou. Je však otázne, či aj slovenská diplomacia nemohla konať o niekoľko dní skôr. „Nemyslel som, že vzťahy sa po roku rozbijú. Je to na škodu občanov Slovenskej i Maďarskej republiky,“ dodal Urbáni.

Odopretie vstupu Sólyomovi je nešťastný krok, tvrdí Bastrnák

Primátor Komárna a poslanec parlamentu Tibor Bastrnák považuje diplomatické odopretie vstupu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi na Slovensko, ktoré mu znemožnilo účasť na odhalení sochy sv. Štefana za nešťastný krok. Ako primátor upozornil, „pred dvoma dňami slovenskí predstavitelia vyhlásili, že nie sme Balkán a nebudú robiť pravdepodobne žiadne prekážky maďarskému prezidentovi. Po tom, čo sa stalo, je tu otázka, či sme alebo nie sme.“

Podľa Bastrnáka si na otázku dali odpoveď sami predstavitelia Slovenska dnešným postupom. Bastrnák považuje za výhovorky tvrdenia diplomatickej nóty, že by sme nevedeli garantovať bezpečnosť maďarskému prezidentovi. „Neviem, či vie potom vláda garantovať bezpečnosť nám, bežným ľuďom“. Uviedol, že sa v diplomacii až tak do hĺbky nevyzná, aby vedel povedať, kde sa stala chyba. „Bohužiaľ, v 21. storočí v EÚ medzi dvoma štátmi je diplomatický styk nie na bode mrazu, ale mínus, mínus, neviem koľko mínus“. Bastrnák má túžbu, aby si politici oboch krajín zobrali príklad z ľudí, ktorí dnes prišli odhalenie sochy osláviť.

Primátor Komárna odmieta, že by ako organizátori urobili chybu a priznáva, že prezidenta Ivana Gašparoviča nepozvali. Na podujatie pozvali len tých, čo sa pričinili o to, aby socha v Komárne stála a podporovali túto myšlienku. Pozvánky vydali len na posedenie po podujatí, o samotnom odhaľovaní sochy posielali len oznámenia. Maďarského prezidenta pozvali a poslali mu aj list, že ak by chcel vystúpiť, tak mu to ako podporovateľovi myšlienky sochy umožnia.

Minulý týždeň v stredu sa dozvedeli, že Sólyom na výzvu reagoval. Preto zisťovali, čo musia ako samospráva urobiť smerom k prezidentovi Gašparovičovi. Podľa Bastrnáka dostali odpoveď, že keď maďarský prezident prichádza na takúto návštevu, tak má jeho kancelária diplomatickými kanálmi kontaktovať slovenských partnerov a všetko zariadiť.

Bastrnák hovorí, že v piatok im povedali, že zástupcovia protokolu slovenského a maďarského prezidenta prídu v utorok do Komárna. „Myslel som si, že je všetko vybavené,“ povedal. Prvé negatívne signály prišli v utorok večer. Primátor nevie, či to bola politická hra, ale dôvody odopretia vstupu Sólyomovi podľa neho asi nie sú pravdivé. Problémom podľa neho mohla byť osoba maďarského prezidenta, možno aj problémy v slovenskej vláde spôsobili takú vehementnú reakciu.

„V každom prípade to ľutujem,“ povedal Bastrnák, ale okolo celej udalosti nechce víriť hladinu. Ak bude mať ako poslanec možnosť, tak „sa budem pánov pýtať, čo je za tým.“ Podľa neho sa už začali prípravy na voľby a najbližší rok sa tieto vzťahy nezlepšia.

debata chyba