Svätého Štefana obhádzali vajcami

Nadránom v Komárne neznámi páchatelia zahádzali podstavec novoodhalenej sochy sv. Štefana vajcami. "Sochu sme v noci strážili. Keď ale začalo svitať a začínala premávka sme so strážením prestali a vtedy niekto podstavec obhádzal vajíčkami," povedal primátor Komárna Tibor Bastrnák.

22.08.2009 14:13
odhalenie sochy v Komárne Foto:
Socha sv. Štefana v Komárne.
debata

Incident polícii nenahlásil. Podstavec však ihneď očistili. „Nerobím z toho problém, ale je mi smutno. Keď majú politici silné reči, vždy to pôsobí na niektorých jednotlivcov takto,“ dodal.

Sólyom vzrušil len politikov, extrémistov nezaujímal

Uniformu Slovenskej pospolitosti ani rovnošatu Jobbiku si na odhalenie sochy svätého Štefana v Komárne neobliekol nik. V dave nebolo nijakých extrémistov, našlo sa len zopár bučiacich nacionalistických býčkov. Navzájom sa dráždili národnými vlajkami.

Najrušnejšie bolo na námestí, keď zo sochy stiahli bielu plachtu. Vtedy asi dve desiatky ľudí, ktorí držali transparenty s logami Slovenskej národnej strany, Slovenskej národnej jednoty a cedule s nápismi ako „Našu zem si nedáme“, začali kričať „fúj“ a pískať. V dave ich snaha zanikla. O niečo hlučnejší boli krátko pred odhalením sochy ich maďarskí sokovia, ktorí zborovo spustili Ria, ria, Hungaria. Bežní Komárňania, ktorých bola v dave drvivá väčšina, nad hlučnými skupinkami väčšinou len krútili hlavami. „Slováci a Maďari si tu v meste veľmi dobre rozumejú, šarvátky vyvolávajú len politici,“ hovoril 62-ročný Štefan Flachbart, ktorý pochádza zo stredného Slovenska, no v Komárne žije už vyše 20 rokov.

Socha svätého Štefana v meste nepoburovala nikoho. Rovnako by ich vraj nenahnevalo ani odhalenie súsošia Cyrila a Metoda. Rozchádzali sa však v názore na návštevu maďarského prezidenta. „Ja by som nebola rada, keby sem prišiel,“ vyznala sa s maďarským prízvukom hovoriaca 19-ročná študentka Renáta Domeová. „Prišiel som najmä kvôli maďarskému prezidentovi,“ povedal ďalší účastník akcie, 42-ročný Peter Fiľakovský.

Maďarský prezident tiež nebol hlavnou témou pre aktivistov Slovenskej národnej jednoty. „Prišli sme kvôli tej soche. Ako by sa cítili Maďari, keby sme im na ich území stavali sochy Pribinu či Svätopluka,“ povedal jeden z jej členov, no odmietol prezradiť svoje meno. Na transparente nad hlavou mal napísané: „Náš prvý veľký kráľ je Rastislav.“ Ostatným tým náladu nepokazil.

debata chyba