Kauza vydierania sa pre podnikateľa Reháka skončila

Podnikateľ Ladislav Rehák sa nebude pred súdom zodpovedať z vydieračskej aféry, pre ktorú ho policajti zatkli v novembri 2006. Trestné stíhanie Reháka, jeho syna Juraja a advokáta Ernesta Valka prokurátorka zastavila. Obžalobu podala na Rehákovho syna Martina.

27.08.2009 11:51
Rehák, Valko Foto:
Ladislav Rehák (vľavo) a Ernest Valko v roku 2006, keď čelili obvineniu z vydierania.
debata

Pre Ladislava Reháka, ktorý v minulosti sponzoroval KDH, sa tak kauza skončila. Hoci polícia navrhovala podanie obžaloby voči všetkým aktérom prípadu, prokuratúra to odmietla. Rozhodla tak aj po doplnení vyšetrovania, ktoré nariadil generálny prokurátor. "Trestné stíhanie voči Ladislavovi Rehákovi a Jurajovi Rehákovi za vydieranie bývalej účtovníčky bolo zastavené.

Napokon bolo zastavené aj stíhanie proti Ladislavovi a Martinovi Rehákovcom a Ernestovi Valkovi za vydieranie poškodených Vittekovcov," uviedol včera hovorca bratislavskej prokuratúry René Vanek.

Podľa Vaneka prokurátorka obžalovala z vydierania bývalej účtovníčky syna Martina Reháka. Spolu s ním pôjde pred súd jeho komplic Róbert Janeček, ktorý je zároveň obžalovaný aj v kauze vraždy Daniela Tupého.

Polícia Rehákovcov zatkla v novembri 2006 v rámci akcie nazvanej Svätuškár. Stalo sa tak len niekoľko mesiacov po tom, čo ministerstvo vnútra prevzal Robert Kaliňák zo Smeru. Ku kauze milionára blízkeho KDH vtedy premiér Robert Fico povedal, že je zvedavý, ako sa bude prípad ďalej vyvíjať. O pár dní polícia zatkla aj Rehákovho právnika Ernesta Valka, ktorý sa v minulosti angažoval v SDKÚ. Návrh na uvalenie vyšetrovacej väzby súd zamietol.

Podľa polície Rehákovci neprimerane tlačili na účtovníčku, aby vrátila milióny korún, o ktoré ich obrala. Mali sa jej vyhrážať, pričom Janeček ju mal kopnúť do brucha. V druhom prípade mali ľudia okolo Reháka vydierať zástupcov firmy Ravi, ktorá pre nich vykupovala pozemky na Záhorí. Právni zástupcovia Rehákovcov vinu svojich klientov od začiatku odmietali.

Martin Rehák, ktorý má ísť pred súd, je advokátom. V komunálnych voľbách 2006 kandidoval za poslanca v bratislavskom Lamači za koalíciu Smer, SDKÚ a SNS. Rehák s Janečkom figurujú na takzvaných mafiánskych zoznamoch, ako ľudia blízki skupine piťovcov.

Janečka v roku 2007 súd uznal vinným z pomoci pri organizovaní miliónovej krádeže cestovných lístkov ešte z októbra 2001. Vymeral mu dva roky.

debata chyba