Fico na oslávach SNP: Čakáme, že menšiny budú ovládať štátny jazyk

Na oslavách 65. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Banskej Bystrici zišlo množstvo ľudí, ktorí napriek daždivému počasiu zaplnili nádvorie tamojšieho Pamätníka SNP. Na slávnostnom zhromaždení po pietnom akte vyzdvihli význam SNP ako jednej z najvýznamnejších udalostí dejín Slovákov všetci traja najvyšší ústavní činitelia Slovenska a vyslovili vďaku jeho účastníkom.

29.08.2009 14:08 , aktualizované: 17:09
Fico, oslavy SNP Foto:
Premiér Robert Fico prichádza položiť veniec k pamätníku Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.
debata

Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča bolo Povstanie skúškou charakterov – ako osobných, tak i národného – v ktorej Slováci obstáli. Solidarita z toho obdobia nemá podľa prezidenta v našich dejinách obdobu.

Predseda parlamentu Pavol Paška varoval, aby si ľudia nenechali vnútiť k Povstaniu postoj typu: „Ktovie, ako to vtedy bolo.“ Podľa neho by to bolo cestou do pekla. „Ľudácky štát nebol dobrým štátom, fašizmus sme nechceli a do Povstania išli Slováci nie z donútenia, ale z presvedčenia,“ zdôraznil Paška. Dodal, že hnacím motorom účasti v Povstaní bola zodpovednosť voči blízkym, národu a vlasti a pokora.

Podľa premiéra Roberta Fica ukázali účastníci Povstania odvahu žiť v pravde. V tomto duchu sa podľa neho niesol aj 21. august 1968, ale aj rozhodnutie súčasnej vlády stiahnuť slovenských vojakov z Iraku, kde obhajovali cudzie a „nám odpudivé“ záujmy. V tomto duchu je podľa Fica aj rozhodnutie neuznať Kosovo za samostatný štát.

Premiér v prejave spomenul aj tému menšín na Slovenska. Vyhlásil, že Slovensko bude rešpektovať všetky menšiny a dôstojne sa k nim správať, zvlášť menoval Rómov, za čo naopak krajina očakáva, že príslušníci menšín budú ovládať slovom i písmom štátny jazyk a budú prejavovať úctu k štátotvornému národu.

Viac ako prejavy politikov návštevníkov zaujali exponáty múzea

Ani hustý dážď, ktorý sa viackrát spustil na Banskú Bystricu, neprekazil oslavy. Zúčastnilo sa ich vyše 2000 ľudí z celej krajiny. Udalosť pritom nezaujala len prejavmi politikov, atraktívne boli tiež jedinečné historické predmety, z ktorých mnohé mohla verejnosť vidieť vôbec prvý krát.

„Sme zo Senice, prišli sme viacerí, podporujeme totiž odkaz povstania, ktorý si treba pripomínať,“ povedala Milina Rosová, jedna zo skupiny dôchodcov, ktorí sú členmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Od cesty ich podľa Rosovej neodradilo ani zlé počasie, pred kvapkami vody sa ukryli pod jeden zo stanov v areáli múzea.

Na slávnosti nechýbali aj desiatky priamych účastníkov povstania. Dnes už starší muži a ženy sa dali v dave ľahko rozlíšiť, ich hrude zdobili často až desiatky medailí. „Na povstanie nemôžem zabudnúť, najmä preto, čo neskôr urobili s našimi zajatými bojovníkmi v táboroch smrti,“ uviedol jeden z povstalcov Viktor Šušlík. Osláv v Banskej Bystrici sa 86-ročný penzista zúčastňuje každý rok.

Hoci na slávnosti vystúpili aj prezident Ivan Gašparovič či premiér Robert Fico, viacerých návštevníkov viac ako prejavy politikov zaujali najnovšie exponáty múzea. Tento rok sa napríklad medzi nimi prvý krát objavilo osobné auto Mercedes-Benz, na akom jazdil aj veliteľ povstania generál Ján Golian, či opravený pancierový vlak, ktorý povstalci používali. Práve vojenská súprava, jedinečná v celej Európe, vzbudila najväčší obdiv najmä detských návštevníkov.

Nové exponáty, medzi ktorými boli napríklad aj zatiaľ nevystavené dokumenty o povstaní či raritné zvukové záznamy, vystavilo Múzeum Slovenského národného múzea. „Oslavy sa vydarili, nepokazilo ich ani počasie, do Bystrice prišlo 36 plných autobusov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov,“ povedal krátko po skončení slávnosti riaditeľ múzea Stanislav Mičev.

Oslavy pokračujú v sobotu aj v nedeľu kultúrnym programom, v ktorom majú okrem domácich vystúpiť aj viacerí účinkujúci zo zahraničia. V nedeľu bude kultúrny program pokračovať dopoludnia na banskobystrickom Námestí SNP a popoludní vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu v okrese Brezno, kde budú jeho súčasťou aj ukážky bojov z 2. svetovej voj­ny.

Slovenské národné povstanie patrilo k najväčším ozbrojeným odbojovým akciám druhej svetovej vojny. Hoci z vojenského hľadiska skončilo porážkou, zásadne ovplyvnilo povojnový osud krajiny. Práve vďaka nemu sa totiž Bratislava zaradila medzi členov víťaznej protinacistickej koalície.

Premiér Robert Fico prichádza položiť veniec k...
Prezident Ivan Gašparovič položil veniec k...
+3Osláv 65. výročia Slovenského národného...
debata chyba