Fico robí premety. Emisný obchod ponechá

Premiér Robert Fico (Smer) sa vykrúca zo zrušenia celej emisnej zmluvy s pochybnou firmou Interblue Group. Podľa opozície len pridáva ďalší dôkaz, že do kauzy je zapletený aj Smer. Oslabená SNS, ktorú potopila aj emisná kauza, hovorí o morálnom víťazstve.

07.09.2009 08:44
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Keď Fico pred tromi týždňami zobral SNS ministerstvo životného prostredia, emisná zmluva bola na zozname vecí, ktoré má nástupca zo Smeru zrušiť. V sobotňajšej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu predseda vlády zmenil rétoriku. Nezruší nevýhodný odpredaj emisií, na ktorom podľa opozície štát prišiel o 66 miliónov eur. „Považujeme túto časť za uzatvorenú,“ vyhlásil premiér.

Fico chce siahnuť len na prípadné ďalšie zárobky garážovej firmy Interblue Group. Podľa neho v zmluve možno zrušiť iba predkupné právo, ktoré má firma do roku 2012. Štát by tak nemal zakázané predávať emisie niekomu ďalšiemu, pokiaľ ich chce Interblue Group.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja Fico im dal čiastočne za pravdu. „Premiér potvrdil, že samotný predaj bol v súlade so zákonom aj situáciou, v ktorej sa obchod realizoval,“ uviedol Rafaj. Od Fica vraj nebudú žiadať vysvetlenie. „Pre nás sú dôležité aj morálne víťazstvá,“ dodal Rafaj.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš tvrdí, že predseda vlády znova dokazuje, že do obchodu nie je zaplatená len SNS, ale aj Smer. „Premiér mohol zrušiť zmluvu, keď to v máji navrhoval minister Ján Chrbet, ktorého dal preto odvolať. Ale radšej nechal transakciu prebehnúť," kritizuje Janiš.

Zelený rezort dočasne vedie vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý doteraz rozhodol, že zo sporných zmlúv sa zruší nevýhodný prenájom lužných lesov pri Dunaji. Ako vypovie zmluvu s firmou Xiland, ešte nepovedal. Nevyriešená zostáva aj zmluva na likvidáciu popolčeka s krupinskou firmou Esco a rušenie pezinskej skládky.

Ako premiér mení názor na emisnú kauzu

„Celý prípad uzatvárame bez ďalších vysvetľovaní. Táto vec pre nás od pondelka večera prestane existovať.“ 12. mája – premiér žiadal od novinárov a opozície dôkazy o nevýhodnom predaji

„Nemám čas sa týmito nezmyslami zaoberať.“ 24. mája – stanovisko po tom, čo vyšlo najavo, že Slovensko predalo tonu emisií príliš lacno

„Predseda vlády očakáva, že nové vedenie rezortu pristúpi k právnym krokom vedúcim k zrušeniu zmluvy.“ 20. augusta – stanovisko po tom, čo SNS zobral ministerstvo

„Považujeme túto časť zmluvy za uzatvorenú.“ 5. septembra – premiér hovoril o tom, že štát nezruší odpredaj 15 miliónov ton emisií, ktoré firma Interblue Group už získala

debata chyba