Maniaci môžu chodiť po ulici. Štát dá prednosť štadiónom

Desiatky miliónov eur míňa štát na nové štadióny, peniaze na ochranu ľudí pred nebezpečnými maniakmi však zrazu nie sú. Sľúbené štyri milióny eur na zriadenie detenčného ústavu zmrazilo ministerstvo financií pre krízu.

08.09.2009 06:57
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico navštívil stavbu Zimného štadióna v Bratislave, kde sa majú o dva roky hrať majstrovstvá sveta v hokeji.
debata

Detenčný ústav, v ktorom majú byť zatvorení duševne chorí zločinci, na Slovensku chýba. Premiér Róbert Fico (Smer) pritom ešte v júni minulého roku vyhlásil, že peniaze budú. Vláda následne schválila návrh na zriadenie ústavu, ktorý mal rezort zdravotníctva vybudovať pri Psychiatrickej liečebni Hronovce v okrese Levice.

Dnes sa situácia zmenila. „Nemáme potrebné peniaze. Veríme, že ich dostaneme na budúci rok a potom začneme s budovaním ústavu,“ priznala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Hrozba pre pacientov aj personál

Slovenským psychiatrom sa odsúvanie výstavby detenčného ústavu nepáči. „Je to skutočne veľká chyba,“ zdôraznila predsedníčka slovenskej Psychiatrickej spoločnosti Lívia Vavrušová.

Tým, že ústav chýba, sú ohrození bežní ľudia, ale aj ostatní pacienti v psychiatrických zariadeniach aj zdravotnícky personál. „Už teraz máme málo sestier a ošetrovateľov. Okrem zlého finančného ohodnotenia títo ľudia musia pracovať v rizikovom povolaní,“ vysvetlila Vavrušová.

Nevypočítateľní zločinci tak môžu chodiť ďalej po ulici. Práve zatvorenie v detenčnom ústave má totiž zabezpečiť izoláciu delikventa od spoločnosti. O dĺžke pobytu, ako aj o prepustení by mal rozhodovať súd na základe odborného posudku. Detencia slúži na umiestnenie páchateľov, ktorí aj po odpykaní trestu trpia duševnou poruchou. Väčšina európskych krajín vrátane Česka ústav má.

Slovenský pedofil Novák sedí v českých Valdiciach

O potrebe detenčného ústavu sa hovorí už roky. Vláda sa oň opäť začala zaujímať vlani, keď 43-ročný slovenský homosexuálny pedofil Antonín Novák v Havlíčkovom Brode znásilnil a zabil deväťročného českého chlapca Jakuba Šimánka. Nestalo by sa to, ak by Nováka zavreli do ústavu. Za pohlavné zneužívanie bol totiž už predtým štyrikrát odsúdený.

Definitívny verdikt nad Novákom vyniesol vo februári Krajský súd v Hradci Králové. „Bol odsúdený na výnimočný trest odňatia slobody na doživotie. Odpykáva si ho vo väznici vo Valdiciach,“ spresnila hovorkyňa českého ministerstva spravodlivosti Jitka Zinke.

Nemocnice strážia deviantov za vlastné

Na Slovensku nemocnice situáciu musia riešiť po svojom. Napríklad v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku majú viac ako dva roky zriadenú osobitnú bezpečnostnú stanicu s kamerovým systémom a izolačnými miestnosťami. Agresívni rizikoví pacienti sú dvadsaťštyri hodín denne okrem lekárov aj pod drobnohľadom SBS. „Túto stanicu sme si vytvorili z vlastných zdrojov,“ povedal riaditeľ nemocnice Pavel Černák.

Zároveň upozornil aj na diery v zákonoch. Podľa súčasnej legislatívy totiž do ústavu môžu zavrieť len zločincov s duševnou poruchou. „Máme však aj pacientov napríklad so schizofréniou, ktorí vôbec nenesú trestnú zodpovednosť, napriek tomu sú nebezpeční a majú nariadenú ochrannú psychiatrickú liečbu. Liečia sa v doterajších civilných zariadeniach a podľa súčasnej legislatívy by bol veľký problém dostať ich do detenčného centra,“ opísal Černák.

debata chyba