Schôdzka premiérov sa skončila škrípaním zubov

Bojové pole medzi Maďarskom a Slovenskom dymí ďalej. Premiéri Robert Fico a Gordon Bajnai vo štvrtok nedokázali urovnať ani jeden z vážnejších sporov. Slovenský jazykový zákon hodili na plecia odborníkov a s extrémistami si má poradiť nová policajná komisia.

10.09.2009 14:48
Fico, Bajnai Foto:
Slovenský predseda vlády SR Robert Fico a maďarský predseda vlády Gordon Bajnai prichádzajú na tlačovú besedu po spoločnom rokovaní.
debata

Premiéri sa vo štvrtok zišli v pohraničnom meste Szécsény, aby riešili pošramotené vzťahy. Po vyše hodinovom stretnutí síce dookola opakovali, že rokovali v zmierlivom tóne, spoločnú reč však nenašli. Najväčším problémom zostal jazykový zákon, ktorý od septembra na Slovensku zaviedol pokuty za zlú slovenčinu. 

Diskutujte: Myslíte si, že stretnutie premiérov zmierni napätie v slovensko-maďarských vzťahoch?

Kým Bajnai trvá na tom, že zákon poškodil Maďarov na Slovensku, Fico to označil za klamstvo. „Je klamstvom, ak niekto tvrdí, že zákon o štátnom jazyku obmedzuje národnostné menšiny pri používaní materinského jazyka,“ vyhlásil Fico. Podľa neho sa o Slovensku šíri v zahraničí nepravdivá kampaň. „Ani jeden paragraf netreba meniť,“ dodal Fico.

Bajnaia však obáv nezbavil. „Zákon narušil rovnováhu v spolunažívaní,“ povedal Bajnai. Maďarský premiér požaduje od slovenskej vlády urýchlené prijatie zákona o ochrane menšinových jazykov. U Fica však neuspel.

Fico navrhol ďalšiu schôdzku

Fico mu navrhol ďalšiu schôdzku v Komárne, ale pod podmienkou. „Ak spoločne prejavíme rešpekt a úctu tak slovenským vierozvestcom, ako soche sv. Štefana,“ zdôraznil. Fico chce, aby spoločne odhalili sochu Cyrila a Metoda blízko pomníka prvého uhorského kráľa. Toho mal v lete odhaľovať maďarský prezident László Sólyom, ale Fico mu v tom zabránil.

Slovenský premiér kritizoval aj Fórum Karpatskej kotliny, ktoré v budapeštianskom parlamente združuje poslancov maďarskej národnosti z okolitých krajín. „Považujeme za nevhodné, že poslanci SMK pôjdu na fórum 24 hodín po schôdzke Fico – Bajnai. Opätovne žiadame o prehodnotenie tejto inštitúcie,“ dodal.

Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) s... Foto: ČTK/AP
Fico, Bajnai Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) s maďarským premiérom Gordonom Bajnaiom po skončení rokovania.

Obaja politici sa dohodli, že čo najskôr vznikne spoločná policajná komisia, ktorá bude bojovať proti extrémistom. Bez policajtov sa nezaobišla ani schôdzka premiérov. Kaštieľ, kde politici rokovali, uzavreli ťažkoodenci. Tí dohliadali na niekoľko desiatok prívržencov Maďarskej gardy a extrémistickej strany Jobbik.

Na stretnutie okamžite reagoval šéf SNS Ján Slota. „Maďarsko je rozbuška v strednej Európe,“ vyjadril sa Slota. Ten kritizoval ministra zahraničných vecí za Smer Miroslava Lajčáka, ktorý je podľa neho v diplomacii slabý. Obvinil aj predsedu Národnej rady Pavla Pašku zo Smeru, že z podnetu poslanca Bélu Bugára zrušil petičnú akciu za jazykový zákon. Pod petíciu SNS v parlamente sa podpísal minister kultúry Marek Maďarič aj poslanci Smeru a HZDS.

Kolóna s Ficom prefrčala vstupom do...
Medzi divákmi bol aj šesťesiaťročný Árpád...
+7Slovenský predseda vlády SR Robert Fico a...
debata chyba