Fica vítalo za hranicou pár ľudí. A veľa uniforiem

Zopár ľudí, žiadny transparent. Ale zato veľa policajtov "čistiacich" priestor za bývalým hraničným priechodom v Slovenských Ďarmotách vítalo Roberta Fica na jeho ceste do maďarského mestečka Szécsény, kde sa stretol s maďarským kolegom Gordonom Bajnaiom.

10.09.2009 17:18
Árpád Horváth, Balassagyarmot Foto: ,
Medzi divákmi bol aj šesťesiaťročný Árpád Horváth z Balassagyarmat. S pamätným listom v rukách zo dňa 21. decembra 2007, keď boli zrušené hranice medzi Slovenskom a Maďarskom chcel vyjadriť, že obyčajní ľudia volajú po porozumení medzi Slovákmi a Maďarmi a nie po napätí.
debata

Prísne opatrenia vyvolalo zrejme stredajšie vyhlásenie starostu Balassagyarmat Lajosa Medvácza (Fidesz), že si nepraje, aby Fico cestoval na stretnutie s Bajnaiom cez územie tohto pohraničného mestečka. V meste sa šepkalo o možných protestoch.

„Nech ide inou trasou,“ odkázal Ficovi v otvorenom liste Medvácz. Dôvodom jeho hnevu je nesúhlas s jazykovým zákonom, ktorý Slovensko prijalo. Ľudia, ktorí sa prišli pozrieť na príchod slovenského premiéra do Maďarska, však nenávisť neprejavovali. Vynímal sa medzi nimi aj šesťdesiatročný miestny obyvateľ Árpád Horváth. V ruke držal pamätný list z 21. decembra 2007, keď sa skončila existencia hraníc a keď mal nastať čas zbližovania oboch národov. „Súčasné napätie nemajú na svedomí obyčajní ľudia, ale politici. Oni sú na vine. Aj preto očakávam, že stretnutie premiérov bude dôvodom na zmenu k lepšiemu,“ tvrdil Horváth.

Kolóna s Ficom prefrčala vstupom do... Foto: Pravda, Števo Rimaj
Fico, kolóna, Balassagyarmot Kolóna s Ficom prefrčala vstupom do Balassagyarmot za niekoľko sekúnd. Bez incidentov.

Zvedavcov hneď za hranicou by bolo ešte menej, keby tam nestál obchodný dom, ktorý navštevujú v hojnej miere Maďari aj Slováci. Viacerí si kolónu obzreli len preto, že boli nakupovať a policajti v čase pred príchodom Fica uzavreli cesty. Ale 51-ročná Mária Dobošová z Veľkej Vsi nad Ipľom v okrese Veľký Krtíš stihla nakúpiť i odísť ešte v čase, keď cesty boli voľné. Na Fica nečakala. „U nás žijú ľudia slovenskej aj maďarskej národnosti, no problémy nemáme. Vyrábajú ich politici, nie my,“ zdôraznila. Doplnil ju manžel Zoltán, ktorý nad slovensko-maďarským napätím len krúti hlavou. „Jazdím na kamióne po mnohých krajinách Európy, ale také niečo, čo sa teraz deje tu, som nezažil naozaj nikde,“ pokrčil plecami.

Kolóna s Ficom prefrčala vstupom do...
debata chyba