Klaus o vzťahoch Slovenska a Maďarska: Chápem postoj Slovákov

Český prezident Václav Klaus chápe postoj Slovenskej republiky v spore s Maďarskom. Cíti vraj z Maďarska snahy o rozširovanie svojho územia.

11.09.2009 19:55
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata

Český prezident Václav Klaus chápe postoj Slovenskej republiky v diplomatickom spore s Maďarskom. Uviedol to na tlačovej konferencii počas zasadania takzvanej Visegrádskej štvorky v severopoľskom meste Sopot.

Klaus svoje porozumenie pre Slovensko odôvodnil tým, že cíti z Maďarska snahy o rozširovanie svojho územia. Ako povedal, pod takýmto tlakom robí jedna strana pochopiteľné chyby, no konkrétne konanie Bratislavy komentovať odmietol.

„Ja cítim nervozitu, ktorá na Slovensku vzniká. Ja vnímam isté dlhodobo trvajúce ambície Maďarska niekam sa rozširovať. V tomto zmysle slovenským postojom rozumiem,“ uviedol Klaus na tému sporu medzi Bratislavou a Budapešťou. Ako povedal na margo slovenského jazykového zákona, „nechcem hodnotiť jednotlivé slová a vety (v ňom) použité, no rozumiem, prečo vznikol. Nebránim každú formuláciu a myslím si, že je tam čo opraviť v tejto veci“.

Český prezident v tejto súvislosti na záver dodal, že nie je možné „prepisovať minulú históriu, nie je možné robiť nejaké radikálne kroky, ktoré by zmenili usporiadanie Európy, tak ako vzniklo po prvej a druhej svetovej vojne“. V súvislosti so súčasnými vzťahmi medzi Maďarskom a Slovenskom Klaus hovoril o jednostrannom tlaku, ktorému sa druhá strana bráni a pri tom „sa urobia sem tam nejaké chyby“. Nespresnil však, ktorý zo štátov mal na mysli.

debata chyba