Služby na pohotovosti ostávajú po starom, otvorené budú celú noc

Služby lekárskych pohotovostí zatiaľ ostanú ľuďom k dispozícii naďalej počas celej noci. Poslanec najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Jozef Valocký, ktorý ich chcel skrátiť do 24:00, svoj návrh stiahol. Vyhlásil, že nechce, aby normu zneužívala na svoje zviditeľnenie sa opozícia.

16.09.2009 11:17
pohotovosť, nemocnica Foto:
Vďaka rivalite medzi koalíciou a opozíciou ostanú služby pohotovosti po starom. Jozef Valocký zo Smeru svoj návrh skrátiť pohotovosť stiahol, aby sa opozícia vďaka tejto téme nezviditeľňovala.
debata

Opoziční politici návrh na skrátenie ordinačných hodín kritizovali. Tvrdili, že by sa tak obmedzili možnosti pacientov vyhľadať lekársku starostlivosť.

Ministerstvo zdravotníctva skrátenie pohotovostí naopak podporovalo. Po polnoci sa totiž podľa jeho zástupcov využívajú len minimálne a starostlivosť o zdravie pacientov by zabezpečili záchranky.

Návrh privítali aj zástupcovia zdravotníkov. Po službách na pohotovosti totiž lekári neraz nastupujú do svojej ambulancie, a tak strávia v práci nepretržite aj 32 hodín. Sťažovali sa aj na údajne nízke platby za prácu na pohotovosti. V priemere zarábali asi 70 centov (21,09 Sk) za hodinu, pričom za primeranú by považovali odmenu 20 eur (602,52 Sk) za rovnaký čas, tvrdili predstavitelia súkromných lekárov.

Fungovanie lekárskej služby prvej pomoci iba do polnoci, navrhované v novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, odobrila koncom augusta aj vláda. Od začiatku novembra tak mali fungovať do 24:00 a nie tak ako doteraz do 7:00 ráno. Výpadok v ich službách mali nahradiť záchranky. „Obmedzenie má priniesť racionálnejšie využívanie lekárskej služby prvej pomoci, ktorá neslúži ako náhrada ordinačných hodín, ale naopak, má riešiť zhoršenie zdravotného stavu, ktorý sa nepokladá za urgentný alebo život ohrozujúci,“ zdôvodňoval v tom čase Valocký.

debata chyba