Ficov syn dostal zľavu v luxusnej škole

Za pár eur chodí premiérov syn Michal do luxusnej školy, ktorá je odkázaná na jeho ministra. Fico mladší študuje na súkromnej Forel International School za 89 eur mesačne, iné deti platia desaťkrát toľko.

18.09.2009 06:01
Fico so synom Foto: ,
Michal Fico platí za štúdium na súkromnej škole menej ako iné deti. Podľa riaditeľky školy má zľavu preto, lebo je výborný žiak. Na fotografii premiér so synom na futbalovom turnaji pred dvoma rokmi.
debata

Premiér Robert Fico (Smer) potvrdil, že by si medzinárodne uznávanú elitnú školu za bežnú taxu nemohol dovoliť. „Nikdy by som za svojho syna nezaplatil mesačné školné 27 000 korún (896 eur),“ vyhlásil. Forel International School navštevujú najmä deti diplomatov, 8 900 (270-tisíc korún) eur je bežný ročný poplatok.

Fico nevysvetlil, prečo platí iba desatinu školného, ktoré je vyššie ako priemerný plat na Slovensku. „Pravdepodobne uverejníte, že mám protekciu. Spýtajte sa školy. Každá škola inak nastavuje školné,“ uviedol Fico.

Šéfka súkromnej školy Forel International School Zarin Buckinghamová potvrdila, že detí, ktoré študujú so zľavou, majú len zopár. „Závisí to od voľnej kapacity, mali sme piatich alebo aj dvoch takých študentov,“ uviedla. Podľa Buckinghamovej premiérov syn má zľavu, lebo je výborný žiak. „Urobil výberové testy,“ vysvetlila.

Medzinárodná škola má však podľa poradcu ministra školstva Mirona Zelinu v súčasnosti problémy so zaradením do siete, ktorú určuje zákon. Vplyv na ňu má minister školstva Ficovej vlády Ján Mikolaj (SNS). „Sú problémy so zaradením. Nie je ani bilingválna, ani národnostná,“ povedal Zelina, ktorý je zároveň aj členom pedagogickej rady Forel International School.

Školy triedi do jednotlivých skupín ministerstvo školstva, je to predpoklad, aby mohli na Slovensku vôbec pôsobiť. Podľa Zelinu sa v súčasnosti táto vec vybavuje. „Uvažujeme, ako jej nájsť zaradenie, či udeliť výnimku alebo to riešiť cez zmenu zákona,“ dodal Zelina.

Riaditeľka školy odmietla, že by Fica prijali kvôli tomu, aby si uľahčili pôsobenie na Slovensku. „Nepotrebujeme nikoho podplácať,“ zdôraznila.

V súkromnej škole je vyučovacím jazykom angličtina v kombinácii s nemčinou a so španielčinou. „Žiaci majú individuálne programy, funguje na princípe cambridgeských testov. Diplomy sú uznávané v celej Európe,“ konštatoval Zelina.

Michal Fico aj predtým študoval na súkromnej škole. Navštevoval Prvé súkromné Gymnázium v bratislavskom Ružinove, kde je v súčasnosti ročné školné 1300 eur (39-tisíc korún).

Poplatky zverejnené na internetovej stránke školy, ktorú Ficov syn navštevuje:

školné Ficovho syna
školné Ficovho syna školné Ficovho syna
debata chyba