Trnka stratil trpezlivosť s Kaliňákom v kauze Tupý

Aj napriek definitívnemu fiasku pred súdom nemieni polícia prípad vraždy Daniela Tupého zavesiť na klinec. Otec zavraždeného študenta však už v spravodlivosť neverí.

24.09.2009 08:01
súd, obžalovaný, Hrotko Foto:
Richard Hrotko je nevinný, minister Kaliňák nenašiel dôkazy.
debata

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka stratil trpezlivosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý mu neposlal sľubované dôkazy. Päticu obžalovaných z vraždy Tupého oslobodil v júni bratislavský okresný súd a Kaliňák vtedy potvrdil, že dodá ďalšie dôkazy. Nebol však úspešný a prokuratúra v utorok stiahla odvolanie, ktoré nemala na čom postaviť.

Piati obžalovaní – Richard Hrotko, Ján Sedlák, David Vyskočil, Michal Blažíček a Róbert Janeček – sa tak stali nevinní.
„Nepripustím, aby sa prokurátori znemožňovali pred (odvolacím) krajským súdom len na základe toho, že si to niekto želá,“ nešetril Trnka Kaliňáka.

„Informácie, ktoré máme, nebolo zatiaľ možné dostať do polohy dôkazov,“ ospravedlňoval sa hovorca rezortu vnútra Erik Tomáš. V prípade je možné podľa neho požiadať o obnovu konania. „Ak predložíme relevantný dôkaz, a k tomu speje naša iniciatíva. Nechceme však nič uponáhľať. Celú záležitosť chceme dobre pripraviť.“

Obžaloba pred súdom pohorela aj preto, lebo nevedela predložiť žiaden priamy dôkaz. Polícia má už od začiatku v rukách boxer z miesta činu, na ktorom zaistila vzorku DNA. Dobroslav Trnka včera naznačil, že špeciálny vyšetrovací tím by mohol vedieť, komu biologická stopa patrí. Daniel Tupý starší označil takéto vyzrádzanie za netaktické.

„Zase sa tu podávajú informácie niekomu, kto by ich nemal dostať,“ hnevá sa Tupý. Vyhláseniam polície o tom, že sa nevzdáva, už neverí. „Po tom všetkom je azda aj najväčší optimista vyliečený z nádeje, že u nás máme fungujúci systém, ktorý dokáže páchateľov nájsť a odsúdiť,“ dodal otec zavraždeného študenta.

debata chyba