Kotleba si zaobstaral zbraň, ale nezastrieľa si

Bývalý šéf extrémistov Marián Kotleba sa ozbrojuje, zastrieľať si však nemôže. Kotleba si v lete kúpil poloautomatickú pištoľ, polícia mu ju však zadržala aj so zbrojným preukazom. Niekdajší vodca Slovenskej pospolitosti je totiž trestne stíhaný za hanobenie rasy.

29.09.2009 11:35
Pospolitosť v Michaľanoch, Marian Kotleba Foto:
Vodca Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba odpovedá na otázky novinárov.
debata

Kotleba si zaobstaral pištoľ K 100, ktorá je určená na športovú streľbu. „Nákupné povolenie bolo vydané 13. augusta a zbraň sme mu predali sedemnásteho,“ uviedol jej výrobca Jaroslav Kuracina z firmy Grandpower. Podľa neho sa tento typ pištole používa nielen na šport, ale aj ako služobná zbraň a na sebaobranu.

Ročne sa na Slovensku predá tristo až štyristo týchto zbraní, viac ako tisíc kusov putuje do zahraničia. „Bol by som nerád, keby nás niekto spájal so Slovenskou pospolitosťou. Od extrémizmu dávame ruky preč. Ale ak príde zákazník s platným nákupným povolením, nemôžeme ho odmietnuť,“ dodal Kuracina.

Kotleba sa však zo zbrane netešil dlho. Polícia mu ju zadržala, keďže čelí obvineniam za vyjadrenia v Šarišských Michaľanoch, kde organizoval pochod proti Rómom.

„Proti držiteľovi zbrojného preukazu Mariánovi K. bolo začaté trestné stíhanie pre hanobenie národa, čo znamená, že sa nepovažuje za osobu bezúhonnú. Na základe týchto skutočností mu bol odobratý zbrojný preukaz a zaistená zbraň,“ uviedla hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Banskej Bystrici Petra Vašková.

Polícia Kotlebovi zbraň nezadržala po prvý raz. O jednu prišiel pred troma rokmi, keď bol vyšetrovaný v súvislosti s propagáciou fašizmu. Stíhanie voči nemu bolo zastavené a Kotlebovi zbrojný pas vrátili. Stalo sa tak koncom júla tohto roku, mal ho len jedenásť dní, počas ktorých sa stihol znova ozbrojiť.

Cez víkend Kotleba ohlásil, že sa chystá kandidovať v župných voľbách ako nezávislý. Zákon to dovoľuje, hoci je trestne stíhaný. Prekážkou v kandidatúre je len výkon trestu odňatia slobody.

debata chyba