Najstarší Slovák Ján Drúzgala sa mal dožiť 120 rokov

Slovensko sa chváli svojimi matuzalemami. Podľa oficiálnych štatistík sa takmer tri desiatky Slovákov, ale najmä Sloveniek dožilo už vyše 100 rokov. A najstaršia, Hedviga Sekerášová z Dolnej Súče, bude mať o tri týždne 107 rokov!

03.10.2009 09:36
Dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto
debata

K storočnej hranici sa priblížilo takmer 540 občanov. To znamená, že majú 95 až 99 rokov. Údaje poskytol Štatistický úrad SR. Štatistiky dlhovekosti však podliehajú veľkým výkyvom. Napríklad v minulom roku zomreli na Slovensku piati ľudia vo veku nad 105 rokov. Nielen populárna Vilma Jamnická, ale napríklad aj menej známe Amália Sobinovská a Margita Oravcová. Všetky tri sa dožili 106 rokov.

„Zemiaky s mliekom mám najradšej,“ tvrdila pani Amália z Nálepkova, ktorá celý život pracovala na poli. „Ešte si ja pohár vínka vypijem,“ zanôtila na oslave svojich 106. narodenín pani Margita, tiež Nálepkovčanka, ale posledné roky strávila v kruhu rodiny na Orave. Vychovala syna a dve dcéry, tešila sa z piatich vnúčat, štrnástich pravnúčat a siedmich prapravnúčikov.

Medzi najstarších mužov na Slovensku patrí Bratislavčan Peter Danišovič, projektant dunajských vodných diel, ktorý sa v júni dožil 102 rokov. Je naďalej čulý, hoci nohy mu už neslúžia. „S pravidelnými prechádzkami som skončil,“ zdôveril sa v telefonickom rozhovore.

Rôzne recepty na dlhý život a elixíry mladosti považuje „otec Gabčíkova“ za nezmysel. Od mladosti ho trápilo srdce, na gymnáziu dostal z nepravidelnej stravy žalúdočne vredy. Má za sebou niekoľko zápalov pľúc, problémy s pankreasom a – žije. Dlhovekosť mali Danišovičovci v rodine. Matka sa dožila 94 rokov, otec – 84. „Sto rokov však neprekročil nikto z príbuzných ani priateľov,“ dodáva slávny projektant.

Podľa slovenského geriatra Štefana Kovala genetické predpoklady sú dôležité, ale podstatný je spôsob života, duševná rovnováha. „Príklad ukázala Vilma Jamnická, ktorá mala ťažký život, iná na jej mieste by sa bola utrápila, upadla do depresií, ona však mala svoje záľuby a koníčka, ktoré ju udržiavali pri aktívnom živote,“ pripomína profesor Koval.

Svetové kapacity v geriatrii tvrdia, že nikto by nemal umierať, pokiaľ nemá viac ako sto rokov. Dovtedy je vraj každá smrť predčasná. Predpokladá to však správnu životosprávu, obmedziť na minimum také zlozvyky ako je fajčenie či alkoholizmus, zvládať stresové situácie bez väčších zdravotných následkov.

Koval ide ešte ďalej, je presvedčený, že väčšina ľudí by sa mohla dožiť až 120 rokov. „Máme to v genetickej výbave, závisí len od nás, ako zakódované predpoklady využijeme, ako svoj život prežijeme,“ prízvukuje. Podľa historických záznamov sa 120 rokov dožil kedysi istý Ján Drúzgala z Veľkého Rovného. Otázna je však presnosť matrík v 18. storočí.

Dlhovekosť však aj niečo stojí. Rodinu i štát. Je rozdiel, ak niekto poberá starobný dôchodok desať alebo štyridsať rokov. Sociálna poisťovňa vypláca v posledných rokoch viac ako 9 900 dôchodkov vyše 90-ročným poistencom.

debata chyba