Bratislava je menej lákavá pre pouličné prostitútky

V Bratislave nie je pouličný sexbiznis rozšírený tak ako v ostatných veľkomestách, ľudia radšej odchádzajú ponúkať sex do Viedne, Budapešti a Prahy.

11.10.2009 10:42
debata

Sexuálne služby na ulici poskytuje v Bratislave v porovnaní s ostatnými veľkomestami menej ľudí. „Nie je to len tým, že Bratislava je menšia, ale aj blízkosťou Viedne, Budapešti a Prahy, kde je tento biznis lepšie rozbehnutý a aj lepšie platený,“ vysvetlila Katarína Jirešová, riaditeľka občianskeho združenia Odyseus, ktoré týmto osobám pomáha pri riešení rôznych životných situácií.

Práve ľudia na ulici sú totiž najviac ohrozenou skupinou z tých, ktorí poskytujú platené služby. „Ak niekto ponúka platené sexuálne služby v byte či na internete alebo robí eskort, nikto ho neidentifikuje a ohrozenie sociálnej stigmatizácie je omnoho menšie,“ vysvetlila Jirešová.

Štatistiky ukazujú, že bolo obdobie, kedy ročne došlo aspoň k jednému úmrtiu osoby poskytujúcej platené sexuálne služby na ulici. Skúsenosti aj z iných krajín ukazujú, že čím je prísnejší zákon a čím sú títo ľudia viac na okraji spoločnosti, tým viac je hrubého násilia a úmrtí. „Veľký príklad máme z Kanady, kde je pouličný sexbiznis zakázaný a niekoľkonásobne tam narástli útoky so zbraňou aj vraždy,“ skonštatovala Jirešová. Na Slovensku to podľa nej nie je ani povolené ani zakázané, čo považuje skôr za „tú lepšiu formu.“ Na Novom Zélande je napríklad sexbiznis úplne dekriminalizovaný a vnímaný ako každé povolanie, prevádzkované na voľnú živnosť. Ako Jirešová dodala, je zbytočné ľudí poskytujúcich sex na ulici odsudzovať. „Je to ich životná voľba a keď sa odprostíme od všetkých moralizujúcich postojov, táto služba má veľký význam pre spoločnosť,“ tvrdí. Dokazujú to podľa nej mnohé prieskumy a kým existuje dopyt, považuje to za opodstatnené.

Občianske združenie Odyseus v rámci terénnej práce distribuuje týmto ľuďom kondómy a lubrikačné gély, orientuje sa na oblasť bezpečného sexu a bezpečnosť pri práci. Okrem toho poskytujú poradenstvo, ako aj sociálnu asistenciu. „Znamená to, že pomáhame pri vybavovaní dokladov, karty poistenca a podobne,“ priblížila Jirešová. Každoročne 17. decembra na Svetový deň boja proti násiliu páchanému na ľuďoch pracujúcich v sexbiznise robia rôzne akcie.

debata chyba