Na Hrade zarobí aj prezidentov tlmočník

Prezidentov tlmočník Kamil Peteraj uzavrel výhodný obchod so štátom. Jeho firma dostala do prenájmu na päť rokov Hradnú vináreň, ktorú nedávno Národná rada vybavila zariadením a nábytkom za vyše 227-tisíc eur (vyše 6,8 milióna korún).

13.10.2009 13:34
hrad, vináreň Foto:
Prenájom vychytenej bratislavskej reštaurácie získala firma Castle Restaurant za výhodných podmienok. Okrem toho, že ju štát nanovo zariadil, za ročný prenájom štvorcového metra zaplatí okolo 170 eur (5 146 korún).
debata

Vináreň na Bratislavskom hrade dostala do prenájmu pred niekoľkými týždňami spoločnosť Castle Restaurant. „Celková výška ročného nájmu a predpokladaných nákladov na energie je 137 689 eur (4,148 milióna korún),“ uviedla Elena Valovičová z tlačového oddelenia parlamentu.

Jedným zo spoločníkov v Castle Restaurant je Kamil Peteraj mladší. Ide o tlmočníka z angličtiny, ktorý už roky pracuje pre prezidenta Ivana Gašparoviča, ale aj pre iných politikov.

Spoločnosť Entrans, kde je Peteraj spoločníkom, získala v roku 2007 od prezidentskej kancelárie kontrakt v hodnote takmer 232,5 tisíca eur (cca 7 miliónov korún) na tlmočnícke a prekladateľské služby na 4,5 roka. Miliónové zákazky získala aj na ministerstve zahraničných vecí a v Národnej rade.

„Je v tej spoločnosti, ale nič s tým nemá. Možno tam dal nejaký kapitál alebo skôr kapitálik,“ tvrdil Peteraj starší s tým, že jeho syn je služobne v Izraeli. „Bol tam možno dvakrát v živote,“ dodal.

Prenájom vychytenej bratislavskej reštaurácie, kde sa často konali aj svadby či promócie, získala firma za výhodných podmienok. Okrem toho, že ju štát nanovo zariadil, za ročný prenájom štvorcového metra zaplatí okolo 170 eur (5 146 korún). Štvorcový meter reštauračnej plochy v centre Bratislavy vyjde na 200 až 220 eur ročne.

Spoločnosť, ktorá dostala do prenájmu Hradnú vináreň, vznikla vlani v auguste. Druhým spoločníkom v nej je podnikateľ Ladislav Švantner, ktorý pred dvoma rokmi sprevádzal ako zástupca Slovensko-čínskej agentúry premiéra Roberta Fica na jeho ceste do Číny.

Švantner má bohaté skúsenosti z podnikania v oblasti gastronómie. Patrí mu napríklad kaviareň Grémium v centre Bratislavy, jeho spoločnosť Grémiumholding má v prenájme reštauráciu Parlamentka, ktorú vlani Národná rada zrekonštruovala za 647-tisíc eur (19,5 milióna korún).

V susedstve Hradnej vinárne má vyrásť počas rekonštrukcie hradu ubytovňa pre poslancov. Celková rekonštrukcia hradu by mala stáť 3,8 miliardy korún.

Od politiky nemá ďaleko ani Kamil Peteraj starší. Autor volebnej kampane HZDS z roku 1994 Fedor Flašík nedávno portálu aktuálne.sk naznačil, že Peteraj napísal text k piesni Vivat Slovakia!, ktorú vtedy naspieval Vladimír Mečiar so spolustraníkmi. „Autorom hudby bol Gabo D. a text písal Kamil P.,“ tvrdil Flašík. Peteraj aj hudobný skladateľ Gabo Dušík to popreli.

debata chyba