Októbrová zima udrela plnou silou

Zo snehových závejov vykúkajú ruže, niektoré ešte majú puky. Jabloň obsypanú jablkami tiež prikryla biela perina. Zima na Kysuciach udrela v plnej sile.

16.10.2009 12:30
Legerský Foto: ,
Jozef Legerský z Vysokej nad Kysucou sa pri odhŕňaní snehu z dvora poriadne zapotil.
debata

Ťažký sneh láme stromy, ktoré padajú na autá, zatarasia cesty a ničia elektrické vedenia. Ľudia na severe odhŕňajú snehové záveje, niektoré obce na Kysuciach vyhlásili mimoriadnu situáciu a deti v školách dostali voľno.

„Zvykol sneh poletovať už v septembri, ale aby ho toľko napadalo v polovici októbra,“ hovorí Ladislav Valíček z Vysokej nad Kysucou. V noci zo stredy na štvrtok fúkal silný vietor, ktorý cez deň vystriedalo husté sneženie. „Od rána od siedmej odpratávame sneh. Mali sme polhodinovú prestávku, je poludnie a ešte dobré dve hodiny ho budeme odhadzovať,“ dodáva Jozef Legerský.

Pri cestách sa tvorili vysoké mantinely, mokrý sneh svojou váhou ťahal k zemi elektrické aj telefónne káble. Domy, úrady ani školy nemali v noci elektrinu, vypadávala aj počas dňa, a preto sa v budovách nekúrilo. „V oblasti Korňa, Klokočov a Turzovka bolo vo štvrtok na obed bez prúdu 2 200 obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová. Obnoviť dodávky kysuckým obciam sa podarilo o štvrtej popoludní. Najhoršia situácia bola v regiónoch Žilina, Liptovský Mikuláš a Banská Bystrica, kde bolo 17-tisíc odberateľov bez elektrickej energie.

Káble poškodili popadané stromy, ktoré blokovali aj horské priechody a cestu do Českej republiky. V Klokočove aj v Makove starostovia vyhlásili mimoriadnu situáciu. „Deti dostali voľno v škôlke aj škole, ale nemali sme im to ani ako oznámiť, nefungoval obecný rozhlas ani mobilní operátori,“ informoval starosta Makova Marián Masnica.

V pohotovosti boli aj v Korni. „V niektorých lokalitách je už 60 centimetrov snehu,“ priblížil starosta Jozef Kontrík. Najviac výjazdov k popadaným stromom mali hasiči na Kysuciach, Orave a v Liptove. Do popoludňajších hodín zasahovali až 46-krát.

Na východe nepriaznivé počasie odrezalo od elektriny stovky domácností. Pod výpadky sa podpísal najmä sneh, ktorý sa hromadil na vodičoch. „Ide predovšetkým o severné okresy východného Slovenska, teda Bardejov, Svidník, Stará Ľubovňa, Kežmarok a región Spiša,“ spresnila hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová. Vzhľadom na nepriaznivé počasie podľa nej treba očakávať, že výpadky elektriny budú pokračovať.

V Trenčianskom kraji kalamita postihla najviac okres Považská Bystrica. Z Hornej Marikovej sa viacerí ľudia nedostali do práce, žiaci do školy. V Papradne mali podvečer rokovanie obecného zastupiteľstva pri sviečkach. Deti dostali vo štvrtok mimoriadne voľno, pretože sa v škole nekúrilo. „Mám už takmer 60 rokov a nepamätám si, aby v polovici októbra bola takáto kalamita,“ hovorí Pavol Pacek, starosta Hornej Marikovej.

debata chyba