V Hornej Marikovej sa vrátil čas o polstoročie späť

Ľudia v niektorých častiach Hornej Marikovej sú už tretí deň bez elektriny, bez autobusového aj telefonického spojenia. Jediný spoľahlivý dopravný prostriedok je v týchto dňoch traktor. Osady sú zapadané snehom, je ho tu najmenej 70 centimetrov.

17.10.2009 10:13
sneh Foto: ,
Dôchodcovia Ján Ryliak a Anna Kopincová zostali pár dní uväznení vo svojom domčeku v Hornej Marikovej.
debata

„Kedysi sa svietilo petrolejkami. Žijem tu od narodenia a teraz si pripadám, akoby sme sa vrátili 60 rokov naspäť, nemáme elektrinu, autobus ani telefón. Tak to tu vyzeralo, keď som bol osemročný chalan,“ vraví 68-ročný Ján Ryliak z osady Ráztoka.

V malej chalúpke býva aj so svojou životnou družkou Annou Kopincovou. Sú spolu vyše 40¤rokov, ale nevzali sa. Krútia hlavou nad tým, čo sa to deje.

„Ešte nikdy tu v októbri toľko snehu nebolo. Chýba nám najmä elektrina, niečo máme v mrazničke, neviem, čo s tým bude. Radšej ju neotvárame, aby sa tam nedostalo teplo,“ dodala Anna Kopincová, ktorá o sebe prezradila, že bude mať v decembri 83 rokov.

Obaja dôchodcovia majú problém s chôdzou, pomáhajú si paličkou. Od utorka, keď tu začalo snežiť, ostali uviaznutí vo svojej chalúpke, nemohli vyjsť von, keď bolo všetko zaviate snehom. Len sa dívali cez okno, čo sa to vonku deje. V piatok im prišli ľudia z dediny odhrnúť chodníčky k ceste, ku kôlni a studničke, tak už môžu trošku vyjsť aj von. Starosta im dal priviezť aj základné potraviny, najmä chlieb a mlieko.

Ťažký sneh vyvrátil stromy, tie popadali na cestu aj na elektrické vedenie. Pretrhli aj drôty obecného rozhlasu, ľudia sú tu úplne odrezaní od sveta.

„Pevné linky nefungujú, mobilné telefóny tam nemajú signál, iba český, aj to musíme vyjsť na kopec, aby sme mohli poslať aspoň esemesku. Bývam v Ráztoke s nastávajúcou, momentálne je v 5. mesiaci. Jej mama je chorá, na liekoch, keby sa náhodou niečo stalo, možno by už bolo neskoro, kým by sa k nám dostala záchranka,“ opisuje situáciu v osade Zdeno Beran.

V piatok bola cesta medzi Hornou Marikovou a osadou Ráztoka opäť zarúbaná. Lesní robotníci museli spíliť stromy popri ceste, aby nepadli na elektrické vedenie, keď ho technici opravia. Prerušené je aj vysoké napätie, to musia najskôr opraviť, potom sa budú venovať rozvodom do domácností. Pavol Pacek (HZDS, SNS), starosta Hornej Marikovej, predpokladá, že to bude asi až v nedeľu.

„Bez elektriny sú aj niektoré ďalšie osady. Sú tam aj chatári, poslal som traktor, aby odtiahol chalupárov z Liberca, pretože sa autami nemôžu dostať dolu. Stromy sú ešte také ohnuté, že sem nemôžeme pustiť autobusy, je to nebezpečné. Ľudia musia ísť päť kilometrov peši po snehu, aby sa dostali na spoj do práce,“ vraví Pavol Pacek.

Počasie komplikuje situáciu v Tatrách
Sneh na cestách zhoršuje podmienky na prechod
+25Predčasná zima spôsobila uzavretie viacerých...
debata chyba