STV stiahla dokument o bačovaní Mečiarovcov na Kolibe

Slovenská televízia v poslednej chvíli z vysielania stiahla už ohlásený dokument o privatizácii a úpadku filmových Štúdií Koliba. Tie ovládajú deti Vladimíra Mečiara - dcéra Magda a Vladimír Mečiar ml. Iba týždeň pred plánovaným odvysielaním dokumentu sa pritom šéf STV Štefan Nižňanský pochválil, že práve Magda Mečiarová-Gáliková dodá televízii zadarmo vzdelávaciu reláciu pre deti Páni zo semafora.

20.10.2009 08:23
debata

O stiahnutí dokumentu nikto z STV neinformoval ani režisérku, ani hlavného producenta programu. Verejnoprávna televízia tvrdí, že dokument stiahla, lebo by ho sledovalo málo ľudí. Dokument s názvom Koliba totiž naplánovali na minulú stredu večer na Dvojku. V rovnakom čase sa na Jednotke hral futbal Slovensko – Poľsko a Markíza vysielala divácky obľúbené Modré z neba.

„O neodvysielaní dokumentu Koliba rozhodol programový riaditeľ Roman Lipták z programových dôvodov,“ tvrdí hovorkyňa STV Želmíra Habánová.

Podľa nej by sledovanosť v čase futbalu a silnej konkurencie bola nízka. „Pri premiére nového dokumentu by to bola škoda,“ konštatovala. Ako dodala, nič iné za tým nie je. „Dokument odvysielame v najbližšom vhodnom termíne,“ uzavrela Habánová. Kedy, to nevedela povedať.

Režisérka filmu Zuzana Piussi pripravovala film štyri roky. Priznáva však, že po oznámení spolupráce STV s Magdou Mečiarovou na detskej relácii ju stiahnutie filmu ani neprekvapilo. „Najprv som si povedala – ako šikovne to vymysleli, že ho naplánovali na ten istý čas ako vysoko sledovaný futbal, aby teda ohlasy na film boli minimálne. To, že ho nakoniec neodvysielali vôbec, ma sklamalo, ale neprekvapilo,“ tvrdí režisérka Piussi.

Vysvetleniu STV o silnej konkurencii a možnej nízkej sledovanosti inak dobrého filmu Piussi nedôveruje. „Ako dlho vedeli vopred, že bude futbal? Ešte pred dokončením filmu. Tak prečo ho tam naplánovali?“ pýta sa Piussi.

Nižňanského televízia vopred nič neoznámila. „Keď ho bez vysvetlenia stiahli, ako teraz vyzeráme pred partnermi?“ pýta sa Robert Kirchhoff, producent spoločnosti Atelier.doc, ktorý film vyrábal.

Film Koliba chronologicky predstavuje účastníkov privatizácie v čase mečiarizmu a postupný úpadok Štúdií Koliba, kde za socializmu vznikali takmer všetky slovenské filmy. V deväťdesiatych rokoch za vlády Vladimíra Mečiara ovládli Kolibu práve jeho deti. „Aspoň by ľudia videli, že vtedajšie reči o malej korzičke neboli pravdivé,“ uzatvára Piussi.

debata chyba