Peniaze stále iba rozdeľujú. Ktovie aké?

Obce na severovýchode Slovenska sa z minuloročných povodní spamätúvajú doteraz. Jednou z najviac zasiahnutých je Čirč, kde si voda okrem materiálnych škôd vzala dva životy. Veľké škody utrpeli aj mnohí majitelia domov a pozemkov.

29.10.2009 07:45
povodne, záplavy Foto: ,
Stopy po povodni sú v Čirči aj po 15 mesiacoch stále viditeľné. Takmer úplne zničila reguláciu potoka Čirčianka, niekoľko podmytých mostov nahradili provizórne lávky z dreva.
debata

Jednými z nich sú aj Didíkovci. Fotografia zničenej prednej časti ich podmytého nového domu obletela v júli minulého roku celé Slovensko. Dom sa im podarilo opraviť. „Našťastie sme ho mali poistený. Škoda bola vtedy ohodnotená na viac ako milión korún, poisťovňa nám z toho vyplatila tri štvrtiny,“ hovorí Viera Didíková. Mladí manželia s tromi deťmi to však nemali jednoduché. Pre opravu sa museli zadlžiť.

„Nebyť príbuzných, známych či kamarátov, ťažko by sme to boli do zimy zvládli. Okrem nich nám nepomohol nikto. Už asi mesiac po povodniach sme poslali žiadosť premiérovi. Dostali sme odpoveď, že sa naším prípadom bude zaoberať ministerstvo životného prostredia,“ hovorí mladá žena. „Manžel asi pred mesiacom volal na to ministerstvo. Povedali mu, že peniaze ešte len rozdeľujú,“ dodáva neveselo.

Starosta obce Ján Labaš berie veci pragmaticky. Po povodniach a odstránení prvotných škôd ostalo všetko na pleciach samosprávy.

„Museli sme najprv vyplatiť faktúry za prácu ťažkých mechanizmov. Nebolo to jednoduché, peniaze bolo treba poslať do konca roka aj pre prechod na euro,“ spomína starosta. Nakoniec sa obci vrátilo zhruba 95 percent z týchto nákladov. To však bola len suma za mechanizmy. Od vlády nakoniec obec dostala necelých osem miliónov korún. Za päť miliónov ešte stihli vybudovať oporný múr. Približne milión sedemstotisíc korún poslal Prešovský samosprávny kraj, pomohol aj Červený kríž.

V Čirči stále vidno stopy po vyčíňaní vodného živlu. „Časť ciest v obci sa už podarilo opraviť, no niektoré stále nie. Museli sme určiť najdôležitejšie a opraviť ich ako prvé. Povodeň zničila osemdesiat percent regulácie koryta, opraviť bolo treba vodovod,“ vyratúva Labaš. Škody odhadli na vyše štyridsať miliónov korún. „Pokiaľ ide o refundáciu nákladov, som rád, že sme dostali aspoň tie peniaze, ktoré prišli. Niektoré obce v susednom bardejovskom okrese sú na tom horšie,“ dodáva starosta.

Vláda včera rozhodla o čiastočnom odškodnení následkov povodní, no peňazí nebude dosť. Veď len na opravu vodovodu padlo zhruba päť miliónov korún. „Dúfam, že ešte nejaké prostriedky pošlú,“ nádeja sa Labaš.

debata chyba