Fico ochránil Štefanova klamstvom

Smer a SNS si ubránili ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS) aj za cenu klamstiev. Hoci Vladimír Mečiar a jeho HZDS odmietlo podporiť Štefanova, opozícia aj tak nemala dosť hlasov na jeho odvolanie. Minister, ktorý podpisoval faktúry z predraženého a netransparentného nástenkového tendra v hodnote 120¤miliónov eur, tak zostáva aj naďalej vo funkcii.

30.10.2009 06:44
debata

„Igor Štefanov nepodpísal žiadnu faktúru vystavenú zo strany konzorcia,“ vyhlásil v stredu predseda vlády Robert Fico (Smer) a jeho ministri v spoločnom vyhlásení. To však nie je pravda. Štefanovove podpisy sú na desiatkach objednávok a faktúrach vystavených konzorciom firiem Zamedia a Avocat.

Vládnu lož zopakoval v parlamente aj Štefanovov ministerský kolega, šéf rezortu školstva Ján Mikolaj (SNS). „Igor Štefanov nevystavil žiadnu faktúru na ťarchu ministerstva výstavby a žiadnu vystavenú faktúru zo strany konzorcia nepodpísal,“ uviedol Mikolaj.

//Podpisy Igora Štefanova (po kliknutí sa stránky zväčšia)://

Opozícia SDKÚ, KDH a SMK sa pokúsili Štefanova odvolať už po tretí raz – opäť pre nástenkový tender, pre ktorý musel zo svojho miesta odísť predchádzajúci minister výstavby Marián Janušek (SNS).

V tendri ministerstvo výstavby zverejnilo oznam o súťaži za 120 miliónov eur na nástenke za zamknutými dverami. Zákazky vyhralo jediné prihlásené konzorcium firiem Zamedia a Avocat. Následne si účtovali za niektoré služby alebo tovary dvoj- až trojnásobne vyššie ceny, ako boli bežné na trhu. Objednávky aj došlé faktúry odobroval práve Štefanov ako vtedajší vysoký úradník ministerstva.

„Ak by premiér konal, mohol vyplatiť trináste rodinné prídavky či trinásty rodičovský príspevok. "Takéto plytvanie v čase krízy, a ešte od vlády, ktorá má plné ústa sociálnosti, je voči ľuďom veľmi surové,“ uviedol pri neúspešnom odvolávaní poslanec SDKÚ Stanislav Janiš.

HZDS pri odvolávaní nehlasovalo s koalíciou Smer a SNS. Mečiar iba konštatoval, že s nástenkovým tendrom nechce mať nič spoločné a keby bolo na ňom, tak Štefanova už dávno odvolá.

debata chyba