Dôchodca Ťažiar sa peňazí od baní nedožil

Dôchodca Jozef Ťažiar sa nedožil vyrovnania za pozemky, ktoré mu zabrali Hornonitrianske bane pri príprave nového ťažobného úseku. Ten v pondelok otváral premiér Robert Fico spolu s majiteľom súkromných baní Petrom Čičmancom. Bývalý baník Ťažiar z Opatoviec nad Nitrou zomrel bez toho, aby dostal za svoju zem akékoľvek peniaze.

03.11.2009 05:39
Jozef Ťažiar Foto: ,
Jozef Ťažiar (marec 2009)
debata

Ťažiar sa zviditeľnil s transparentom v rukách počas prezidentskej kampane, keď bol Fico v Novákoch spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Protestujúceho dôchodcu premiér najskôr označil za agenta opozície. Keď sa dozvedel, že je voličom Smeru, ospravedlnil sa mu a prisľúbil pomoc.

„Otcovi sa zdravotne pohoršilo začiatkom leta. Určite mu naťahovačky s Hornonitrianskymi baňami, ale aj úradmi na zdraví nepridali. Pritom na jar bol na tom zdravotne vcelku dobre,“ spomína syn Jozef Ťažiar mladší.

Otec podľa neho na podmienky Hornonitrianskych baní nechcel pristúpiť. „Najprv mu núkali 200 eur za 7-árový pozemok,“ tvrdí. Nakoniec mu baňa chcela dať polovicu z požadovanej sumy – 12 eur za štvorcový meter. Ťažiar aj túto dohodu odmietal.

Dôchodca, ktorý strávil 30 rokov v bani, vypisoval sťažnosti aj na ministerstvo a premiérov úrad. Keď nepochodil, obrátil sa na Ústavný súd. Ten však jeho sťažnosť neprijal. „Súd sťažnosť odložil,“ potvrdil hovorca Ústavného súdu Jozef Skybjak.

Ťažiar starší nebol právnik. „Sám študoval knihy a zákony. Nakoniec bol v tom veľmi zbehlý, ale asi nie dostatočne,“ tvrdí syn. Keď otcovi prišla negatívna odpoveď aj z Ústavného súdu, dosť sa nahneval a bol sklamaný, spomína.

Podľa syna je neúnosné ako sa štát, ale aj niektoré firmy bezohľadne správajú k ľuďom. Za odškodnenie chce za otca bojovať ďalej. „Aj keď nám v podstate nejde o peniaze, lebo ide o nejakých 5-tisíc eur, no už iba kvôli otcovi, ktorý bojoval za spravodlivosť, to chcem dotiahnuť do konca,“ hovorí.

Premiérov úrad na otázky týkajúce sa Ťažiara nereagoval. Predseda vlády pritom v pondelok sfáral do novej štôlne, ktorú súkromná spoločnosť Hornonitrianske bane otvorili blízko Ťažiarových pozemkov. Tie sú na mieste nového koryta rieky Nitra. V marci ju presmerovali pre rozšírenie bane, štát prispel sumou 12 miliónov eur. Staval tam Váhostav Juraja Širokého, ktorý je považovaný za podnikateľa blízkeho Smeru.

Pri novom koryte sa bol v marci pozrieť premiér Fico s Gašparovičom, ktorý vtedy finišoval v prezidentskej kampani. Ťažiar predstúpil pred predsedu vlády s transparentom: „Okrádanie ako za totality, to je slovenská sloboda a demokracia.“ Najprv ho Fico označil za provokatéra opozície a aktivistu Gašparovičovej protikandidátky Ivety Radičovej.

Na druhý deň sa premiér na obecnom úrade Ťažiarovi ospravedlnil a prisľúbil mu pomoc v jeho veci. Keď utíchol humbug okolo prezidentských volieb, Ťažiarovej rodine sa už nikto neozval.

„Pán premiér sa už o mňa nezaujíma. Som sklamaný a jeho sľuby považujem za prázdne reči,“ povedal dôchodca ešte v apríli tohto roka pre Pravdu. Gašparoviča v prezidentských voľbách nevolil. „Predsedu vlády v budúcnosti podporím, len ak sa zmení,“ dodal. Ťažiar zomrel v auguste vo veku 70 rokov.

debata chyba