Murgaš: Ľudia z SDĽ rozložia Ficovi stranu

Politici, ktorí zakladali Smer, už v strane veľké slovo nemajú, hovorí banskobystrický župan Milan Murgaš.

05.11.2009 18:30 , aktualizované: 23:09
Milan Murgaš Foto:
Milan Murgaš kandiduje znova.
debata

Prečo ste upadli v Smere do nemilosti?

Dovolil som si to, čo si nikto nedovolil. Kritizoval som pomery, ktoré vládnu vo vládnej koalícii a kritizoval som to, že Smer sa spojil v župných voľbách s HZDS, čo považujem za nehoráznosť, pretože Smer takýmto spôsobom chce v Banskobystrickom kraji odovzdať moc HZDS. Maňka bude sedieť v Bruseli, bude tam brať europeniažky a príslušný podpredseda za HZDS bude vládnuť. To je odovzdanie moci do rúk HZDS, nič iné.

Hovorili ste, že v Smere neexistuje nijaká vnútrostranícka demokracia a že tam vládne Ján Richter. Odkedy je to tak?

Ako sa stal (Richter) generálnym manažérom strany Smer, tak postupne začal na seba sústreďovať moc. On je v tom skúsený ako bývalý esdéeľák. Začal filtre robiť pre Roberta Fica, postupne mu dávať informácie, ktoré chce niekto len počuť, a tak pekne vznikla situácia, že on to riadi. Keď Robert Fico zakladal Smer, ja som bol jeden z tých, čo vstupoval do novej politickej strany, pretože sa mi páčil jej program, stal som sa prvým podpredsedom pre hospodársku politiku. Pán Richter prišiel až oveľa neskôr, až keď sa bývalá SDĽ zlúčila so Smerom. A už sú teraz také pomery v Smere, že tí, čo to zakladali a čo boli prví podpredsedovia, tí sú už vyhodení a tí, čo tam prišli o niekoľko rokov, tak tí tam teraz vládnu.

Myslíte, že strane Smer hrozí odlev členov alebo rozpad?

Strany vznikajú na základe určitých ideí. A keď tieto idey prestanú rešpektovať a uznávať, tak tie strany sa rozpadajú. Navyše je taká situácia, že tí ľudia, ktorí rozložili SDĽ, tak sa postupne infiltrovali do Smeru a myslím si, že títo ľudia rozložia aj Smer. Tam ich je viac. Zistite si, kto je z bývalej SDĽ a na akých vysokých pozíciách. Napríklad pán podpredseda Maňka, bývalá SDĽ, šéf poradcov pána Fica pán Faič a ďalší.

Máte ambíciu sústrediť nespokojných okolo seba a založiť novú stranu, alebo je v nej niekto iný s takouto ambíciou?

Týmto sa absolútne nezaoberám, teraz sa venujem svojej práci. Uvidíme, ako dopadnú (župné) voľby, potom sa môžeme k tomu vyjadriť. Viete, táto politická strana Smer-Sociálna demokracia, ja som tam vstupoval, keď to bol iba Smer. A mne sa tá strana páčila, pretože tam boli také hodnoty, ako je spravodlivosť, poriadok, solidarita. Preto som tam aj vstúpil. Ale to, čo je teraz, s tým adjektívom Sociálna demokracia, tak to je strašne ďaleko od toho, čo vzniklo. A trvám na tom názore, že tí ľudia, ktorí rozložili SDĽ a teraz sú v Smere, tí postupne rozložia aj politickú stranu Smer-Sociálna demokracia. Takže zrejme po určitom období vznikne zasa nejaká objednávka, aby nejaká strana, ktorá má charakter klasickej ľavicovej strany vznikla.

Nesklamal vás aj samotný Robert Fico?

To musím povedať, že ma hlboko sklamal. Moc ho zmenila, veľmi ho zmenila. Viete, ja zastávam názor – v tomto som asi taký konzervatívny a zastaraný, ale chlapa nesmie zmeniť ani moc. Chlap by mal zostať normálny. Aj keď má veľmi silnú moc, tak by mal mať určité zásady, ktoré my chlapi máme. Moc by nemala chlapa zlomiť.

Boli ste s Robertom Ficom osobní priatelia?

V politike netreba hľadať priateľstvá, ale keď ma Robert agitoval, aby som vstúpil do Smeru, aby som sa stal podpredsedom, tak som cítil z jeho strany taký určitý úprimný vzťah, určitý úprimný záujem. Možno, že som troška mal aj pocit, že sú tam nejaké také priateľské väzby, ale nenazval by som to priateľstvom.

Takže on vás sklamal aj ako politik, aj ľudsky?

Sklamal ma ľudsky v tom, že mi nedokázal povedať za celé štyri roky nejaké vážne výhrady k mojej práci a potom do televízie povie, že ma treba vylúčiť, pretože k mojej práci boli vážne výhrady. Viete, toto sa medzi chlapmi nerobí, lebo chlap, keď má nejakú výhradu voči druhému chlapovi, tak si s ním sadne a tú výhradu mu povie do očí. Ale Robert asi nemal na to guráž, aby mi to povedal do očí, tak mi to posielal cez médiá a cez druhých ľudí. Sklamal ma aj politicky, pretože tu sa na jednej strane robí virtuálna politika pre médiá a pre občanov, akože všetko funguje, ako sa nám darí, akí sme my úspešní, ale ja som v styku s ľuďmi v našich chudobných subregiónoch a viem, ako tí ľudia ťažko bojujú o prežitie. To je tá krutá politická realita. Sklamal ma aj v tom, že akoby nechcel vidieť tú krutú politickú realitu, ale je to zrejme dané tým, že ho tak dobre uzavreli, filtrujú mu informácie a púšťajú k nemu len tých ľudí, ktorí mu hovoria, ako to super všetko funguje.

Nebolo chybou aj to, že sa spojil vo vláde s HZDS a SNS?

Od samého začiatku som považoval za vážnu politickú chybu, že zobral do vlády HZDS, pretože vieme, čo tu HZDS konalo za tie roky, keď vládlo. Takže moje stanovisko k tomu bolo úplne jasné a vyvrcholenie môjho pôsobenia v strane Smer asi spočívalo v tom, že som nesúhlasil s tým, aby vznikla koalícia Smer – HZDS na úrovni samosprávneho kraja. Tým som si v podstate dal asi posledný klinček do tej mojej politickej rakvičky.

Keď chodíte do chudobných regiónov, vidíte, že Robert Fico robí skutočne sociálnu politiku, ako hovorí, alebo majú pravdu kritici, ktorí hovoria, že o sociálnej politike iba rozpráva, ale ju nerobí?

Už som vám to vysvetlil, že sú dve polohy politiky u nás. Virtuálna, že sa o tom hovorí do médií a tvárime sa, ako to dobre funguje, a potom je tá krutá, realistická, ktorú zažívame my, čo pracujeme v teréne.

Takže jeho sociálna vláda nie je sociálnou vládou?

To by som takto netvrdil, ja by som skôr povedal, že tým, že dáme dôchodcom nejaký mizerný doplatok pred Vianocami a tvárime sa, ako veľmi sme im pomohli, no tak to asi veľmi sociálne nie je.

Myslíte, že aj Maňku presadili na kandidátku na župana Banskobystrického kraja ľudia z bývalej SDĽ?

O tom som hlboko presvedčený. Pretože pán Maňka je poddajný človek, on bude robiť to, čo sa od neho bude žiadať. On nie je taká osobnosť, ktorá sa postaví a ide so svojou kožou na politický trh, on nie je ten frontman slovenskej politiky. On je ten človek, ktorý sa ako šedivá myšička vždy prispôsobuje, pretransformuje.

Ale zrejme si ho vybral sám Robert Fico?

Ja neviem, kto ho tam vybral. Či ho vybral Robert alebo kto, ja o tom neviem, lebo ja som len radový člen. Ja nesedím v nijakých grémiách ani radách.

Ale môže sa v Smere rozhodnúť takáto vec bez súhlasu predsedu?

No, tak to určite nie.

debata chyba