Boj o župana v Banskej Bystrici reže do Smeru

Bitka o kreslo banskobystrického župana oslabuje Smer. Súčasný šéf kraja Milan Murgaš po vyhodení zo strany útočí na bývalých kolegov. Doterajšie prieskumy navyše naznačujú, že Smer nemá isté víťazstvo vo voľbách župana.

06.11.2009 10:44
Vladimír Maňka Foto:
Vladimír Maňka, podpredseda strany Smer.
debata

Murgaš viní z núteného odchodu zo Smeru starých členov SDĽ. Tvrdí, že stále viac ovládajú Roberta Fica, filtrujú mu informácie a hovoria mu len o úspechoch. Predpokladá, že táto klika Ficovi stranu rozbije. „To, čo je teraz, s tým adjektívom Sociálna demokracia, tak to je strašne ďaleko od toho, čo vzniklo,“ povedal Murgaš. Zo Smeru ho vylúčili k 17. novembru, lebo sa rozhodol kandidovať proti nominantovi strany Vladimírovi Maňkovi. Murgaš v minulosti čelil podozreniam z nevýhodného predaja polikliník, ktoré patrili pod župu. Na niektoré z nich mala siahnuť mafia.

Maňka vplyv kliky SDĽ v Smere odmieta. „Aj pán premiér je esdéeľák,“ konštatoval. Murgašove tvrdenia sú podľa neho klamstvá, nikto Fica v strane neizoluje. „Pán premiér predsa nie je človek, ktorý si nevie veci zistiť. Pokiaľ by ho nejaký spolupracovník raz oklamal, stratil by jeho dôveru,“ dodal.

Smer tiež podľa Maňka nemieni odovzdať reálnu moc v župe HZDS, ako tvrdí Murgaš. Maňka, ktorý je europoslancom, kandiduje s podporou HZDS. Prácu v europarlamente považuje skôr za výhodu. „Všetci chodia do Bruselu. Len pán Murgaš tam nechodí.“ Najmenej štyri dni v týždni bude Maňka v sídle župy.

Banskobystrický kraj je jeden z mála, kde Smer nemusí získať župana. Murgaš si trúfa poraziť Maňku v druhom kole, odvoláva sa na prieskumy, ktoré si objednal v agentúre Polis. Analytik agentúry Ján Baránek pre Pravdu zdôraznil, že prieskumy robili pred oznámením o Murgašovom vylúčení. Hádať, či teraz vyhrá Maňka s podporou Roberta Fica, je podľa neho ako veštenie z gule.

debata chyba