Doktorát Mečiarovej dcéry má univerzita pod zámkou

Prácu Mečiarovej dcéry má Čarnogurského škola uzamknutú za niekoľkými dverami. Chýba v univerzitnej knižnici a nedostane sa k nej každý. Rovnako chránení sú aj ďalší prominentní študenti.

14.11.2009 13:31
debata

Dcéra šéfa HZDS Magdaléna Gáliková a jej manžel Ján získali titul JUDr. – doktor práv na Bratislavskej vysokej škole práva, ktorú založil bývalý politik Ján Čarnogurský. O ich rigoróznych prácach, na základe ktorých im bol udelený diplom, nie je ani zmienka v online katalógu univerzitnej knižnice.

PR manažérka školy Katarína Hodorová najskôr uviedla, že práce sa v knižnici nachádzajú. „Do katalógu knižnice sa evidujú postupne, preto je možné, že tam ešte záznam o nich nie je,“ dodala. Neskôr sa opravila a potvrdila, že Gálikovci v knižnici rigorózne práce nemajú. Na nahliadnutie treba podľa nej osobitné povolenie, pričom odkázala na fakultu práva.

Dekan Jaroslav Ivor uviedol, že Gálikovci majú rigorózne práce uložené na fakulte. Ak si totiž študent neželá prácu zverejniť v knižnici, Čarnogurského škola mu vyjde v ústrety. „S absolventom máme zmluvu, v ktorej sám učí spôsob zverejnenia,“ uviedol Ivor. Vyberá si medzi webom, univerzitnou alebo fakultnou knižnicou. Môže sa rozhodnúť prácu aj nezverejniť, v takom prípade z nej podľa Ivora urobí abstrakt, ktorý je verejnosti na nahliadnutie.

Pre ktorú z možností sa rozhodli Gálikovci, Ivor nevedel povedať. „Ročne máme 700 prác, nepamätám si ani tému,“ konštatoval.

V knižničnom katalógu nie sú ani ďalšie práce známych ľudí. Chýbajú okrem iných bakalárske počiny Martiny Schindlerovej či rapera zo skupiny Kontrafakt Michala Straku.

Vysokoškolský zákon neurčuje, ako majú školy záverečné práce archivovať. Zákon o knižniciach však určuje, že všetky záverečné práce študentov musia byť archivované v univerzitných knižniciach.

debata chyba