Bratislavčania by pád totality oslávili. Takmer však nemali kde

Aktéri novembra 1989 a asi tisícka ľudí sa podvečer stretli na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, aby si pripomenuli 20. výročie pádu komunizmu. Za zvuku Ódy na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie, odhalili niekoľko ton vážiace srdce vyrobené z ostnatého drôtu. Ten v minulosti bránil v prechode štátnej hranice do Rakúska. Desiatky ľudí pod Srdcom Európy zapálilo sviečku a pripomenuli si 40 rokov neslobody a totality v niekdajšom komunistickom Československu.

17.11.2009 14:03 , aktualizované: 19:16
srdce z drôtu Foto:
Štvormetrové 4,5-tonové srdce, upletené výtvarníkom Danielom Brunovským z ostnatého drôtu, postavili na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. V decembri ho nainštalujú na historickom Devíne na pamiatku zrútenia železnej opony.
debata

Štyri metre vysoké srdce je zväčšená replika pôvodného diela výtvarníka Daniela Brunovského. Jeho originál nainštalovali 10. decembra 1989 na Devíne, na mieste, kde sa symbolicky pred 20 rokmi začal strihať drôtený plot.

„Iste si pamätáte ten moment, keď sme mohli prejsť na druhú stranu Dunaja, keď sme spoločne strihali drôty,“ prihovoril sa dnes prítomným Filip Vagač, ktorý stál ako študent pri zrode nežnej revolúcie. Pred 20 rokmi 10. decembra sa vydali tisícky Slovákov na pochod do rakúskeho Hainburgu. Ľudia si vtedy odnášali časti drôtu ako spomienku na časy neslobody.

Veľké oslavy sa nekonali

Oslavy 20. výročia pádu komunizmu sa v Bratislave sústredili najmä na podvečerné a večerné hodiny. Počas dňa sa dianie na uliciach hlavného mesta nelíšilo od bežných dní voľna. Oslovení ľudia by pritom vraj privítali rozsiahlejšiu manifestáciu.

Jediným dopoludňajším podujatím v centre mesta bola diskusia s medzinárodnou účasťou, Stredoeurópske fórum. Tá však bežných ľudí nelákala. „Deje sa niečo v meste? Chcela by som vyraziť kdesi do ulíc,“ pýtala sa na prechádzke približne 30-ročná mladá žena. Muža v dôchodkovom veku zase zaujímalo, kde môže vidieť lídrov revolúcie.

Viacerí ľudia očakávali, že sa na prevratové udalosti bude spomínať na Námestí SNP, kde kedysi žiadali slobodu a demokraciu davy ľudí. Pôvodne si tento priestor rezervoval bratislavský magistrát, potom však odhalenie pamätníka – srdca z ostnatého drôtu presunul na Hviezdoslavovo námestie.

Kým v Prahe zaplavili miesta niekdajších masových nepokojov stovky sviečok a prostredníctvom Tuzexu či bonov si ľudia mohli vyskúšať, ako sa pred rokom 1989 v bývalom Československu nakupoval nedostatkový tovar, priestor na bratislavskom Námestí SNP si revolúciu pripomínali najmä bezdomovci. Žartovali napríklad, že by mali byť vyhlásení za politických väzňov, pretože väčšiu časť svojho života strávili za mrežami.

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch využili tento deň na zhromaždenie pravicoví extrémisti sústredení okolo Slovenskej pospolitosti. Pochod asi 130 ľudí z hlavnej bratislavskej stanice k parlamentu však mal pokojný priebeh. Pravicoví extrémisti sa stretli aj v Prahe, kde proti nim zasahovala polícia.

Predstavitelia vlády si oslavy nežnej revolúcie naplánovali na večer v novej budove Slovenského národného povstania, opozícia uprednostnila vlastné podujatie v historickej časti divadla. Spomienku na november 1989 pripravili aj organizátori festivalu Pohoda v PKO.

Väčšina Slovákov na revolúciu spomína rada, v prieskumoch ju označujú za jednu z troch najdôležitejších udalostí novodobých slovenských dejín.

debata chyba