Bajan pomohol súkromnej firme k obchodu storočia

Kúpou pozemkov pre multifunkčnú halu v Petržalke dopomohla bratislavská župa ich predchádzajúcim majiteľom k rozprávkovému zisku. Pod vedením Vladimíra Bajana pozemky kúpila vlani od spoločnosti Petržalka Invest za vyše 110-násobok pôvodnej ceny. Stále pritom nie je jasné, či na nich niekedy hala vyrastie. Samosprávny kraj si pritom tesne pred koncom volebného obdobia musel vziať úver 6 miliónov eur.

21.11.2009 14:06
diaľnica, Fico Foto:
Vladimír Bajan
debata

Podľa účtovnej uzávierky a výpisu z listu vlastníctva, ktoré má Pravda k dispozícii, získala Petržalka Invest deväťhektárovú roľu v roku 2006 najviac za 2,6 milióna korún (86-tisíc eur). Župe ich však predala za 287 miliónov Sk. Na obchode teda firma zarobila 284 miliónov Sk (takmer 9,5 milióna eur).

Petržalka Invest, ktorá podľa výkazu ziskov a strát nemá nijakých zamestnancov, odviedla v roku 2008 štátu na dani z príjmu viac ako 53 miliónov korún (asi 1,8 milióna eur).

Bajan sa v piatok napriek prísľubu k obchodu nevyjadril. „Otázky sme dostali a budeme na ne reagovať,“ uviedla hovorkyňa kraja Miloslava Podmajerská. Neskôr sa však už neozvala ani nedvíhala telefón. S konateľom Petržalka Investu Ivanom Feješom sa redakcii v piatok spojiť nepodarilo.

Generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martin Lazík sa nedomnieva, že by stanovená cena 3 200 Sk (vyše 106 eur) za štvorcový meter pozemku bola premrštená. „Vlani boli takéto ceny reálne. V prospech pozemku hovorí jeho ideálna dopravná dostupnosť a napojenie na diaľnice smerujúce do Maďarska aj Rakúska,“ uviedol Lazík.

Takto by mala vyzerať budúca športová hala v... Foto: VIZUALIZÁCIA: BRATISLAVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ
Hokejová hala v Petržalke Takto by mala vyzerať budúca športová hala v Petržalke.

Pozemok je na oráčine pri čistiarni odpadových vôd. Či tam hala niekedy bude stáť, je stále otázne. Bajan o projekte hovorí už niekoľko rokov, ale spôsob financovania haly zatiaľ nepredložil. Je pritom možné, že po druhom kole volieb v kresle župana nebude. Vážnym kandidátom na víťazstvo je jeho súper za SDKÚ Pavol Frešo. Ten výstavbu haly tiež podporuje, ani on však zatiaľ nespresnil, kde by ňu vzal peniaze, ak by sa stal županom.

Frešo, ale aj novozvolení poslanci za SDKÚ, ktorí budú mať v novom župnom parlamente prevahu, sú informáciami o nejasnom financovaní haly znepokojení. „Bude nevyhnutné podrobiť projekt dôkladnému auditu. Nie je možné, aby sme v časoch krízy nevedeli, ako sa ďalej nakladá s pozemkami na výstavbu arény, ktoré obyvateľov kraja stáli toľkú sumu,“ zdôraznil.

Bajan sa neúspešne uchádzal o štátnu dotáciu, od projektu mu postupne odskočili aj niekoľkí súkromní investori. Tesne pred prvým kolom regionálnych volieb síce predstavil ďalšieho prevádzkovateľa, renomovanú zahraničnú firmu AEG, zmluvu s ňou však zatiaľ nebol schopný podpísať.

Pravda včera oslovila aj podnikateľa Jaromíra Fullaufa z firmy Wellfree, ktorý pôvodne mienil investovať do výstavby arény a následne ju aj prevádzkovať. „Mali sme peniaze na halu, nie však na pozemok. Pán župan sľúbil, že pozemok kúpi a bezplatne nám ho odovzdá. To však nesplnil,“ zdôvodnil Fullauf, prečo od projektu odstúpil.

Krajská samospráva sa rozhodla zveriť pozemky do vlastníctva 1. župnej spoločnosti. Na pomoc pri výstavbe haly zase založila akciovku Danube Arena. Predstavenstvo oboch spoločností tvoria súčasní vicežupani Monika Flašíková-Beňová a Martin Kuruc a tiež Jozef Fedorkovič, ktorý figuroval vo vedení viacerých štátnych firiem.

debata chyba