Veľký hráč zarobil milióny aj na úkor mesta

Právnik a podnikateľ Ivan Feješ stojí v pozadí reštitučnej kauzy, na ktorej mesto Bratislava prerobilo asi 200 miliónov korún (vyše 6,6 mil. eur). K prípadu sa v pondelok Feješ odmietol vyjadriť. "S médiami už nebudem komunikovať!" vyhlásil.

24.11.2009 06:01
debata

Obyvatelia domu na Obchodnej ulici 4, kde sídli aj Svet knihy, podali v júli 1991 na magistrát žiadosť o odkúpenie bytov. Vzápätí však vzniesla nárok na nehnuteľnosť 91-ročná Bedřiška Svobodová zo Vsetína. Údajne neter pôvodných vlastníkov, ktorí umreli vo Veľkej Británii.

Skutočnosť, že nárok bol nezákonný, neskôr potvrdilo aj ministerstvo financií a Správa pre veci majetkové Slovenskej republiky. Dedičia bývalých majiteľov boli totiž už v roku 1982 riadne odškodnení v rámci medzištátnej britsko-československej dohody. Nehnuteľnosť potom riadne prešla do vlastníctva štátu a po revolúcii mesta.

Starostka Starého Mesta Miloslava Zemková však budovu v marci 1992 Svobodovej vydala. Dohodu o vydaní podpísala práve s Feješom, právnym zástupcom novej majiteľky, ktorú v Bratislave nikto nikdy nevidel. Už po niekoľkých hodinách sa uskutočnil predaj domu za päť miliónov korún realitnej kancelárii REAS, ktorej bol Feješ konateľom. O necelý mesiac ho odkúpila spoločnosť Obchodný dom Dunaj už za 52 miliónov Sk (7,3 mil eur). A po nej ďalšie firmy.

V roku 1997 podal primátor metropoly Peter Kresánek na Staré Mesto žalobu za „nezákonnú reštitúciu“. Tá na súde ležala deväť rokov. V marci 2006 však poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli o jej stiahnutí pre „obavy z vyplácania vysokého odškodného subjektom, ktoré medzičasom do objektu investovali“. Mesto sa tak dobrovoľne vzdalo majetku, ktorého trhová hodnota predstavuje podľa znalcov zmienených 6,6 milióna eur. Prípad nájomníkov domu na Obchodnej 4 rieši v súčasnosti Ústavný súd.

debata chyba