Bývalá majiteľka pozemkov do obchodu nevidí

Kto naozaj hýbal s pozemkami pri čističke odpadových vôd v Petržalke, nevie presne ani jedna z pôvodných vlastníčok, dnes osemdesiatnička Susanne Skreinová. Tá zdedila pozemky po svojom bezdetnom ujovi Josephovi Popperovi spolu so sestrou a dvomi sesternicami. "O tom, ako sa hýbalo s pozemkami, viem iba veľmi málo," uviedla včera pre Pravdu Skreinová, žijúca v anglickom Manchestri.

24.11.2009 06:01
debata

Podľa nej všetko vybavoval jej už zosnulý manžel a ešte jeden človek. Jeho meno ani krajinu pôvodu nechcela povedať. „Cestuje po celom svete. Určite sa vám ozve,“ dodala Skreinová. Pokiaľ si pamätá, tak síce vložili pozemky do slovenských firiem, ale čo sa s nimi dialo ďalej a koľko im za ne vyplatil Ivan Feješ, povedať nevedela.

Ďalšie tri pôvodné vlastníčky 16-hektárového pozemku po farmárovi Popperovi nie sú nikde zastihnuteľné. Ide o panie v pokročilom veku. Podľa pôvodných adries ich neregistrujú ani vo Veľkej Británii, kde bývajú dve z nich, ba ani v Austrálii, kde je zapísaná štvrtá dedička – Mary Constance Erdelyová.

Rodina okolo Poppera emigrovala do Anglicka pred druhou svetovou vojnou z Rakúska pre prenasledovanie Židov. Po vojne im vo Viedni v rámci reštitúcií vrátili lekáreň. Tú pred vojnou prevádzkoval Popperov švagor – otec Susanny Skreinovej.

debata chyba