Dekanova dcéra získala pochybne titul aj v Košiciach

Pirátska diplomovka dopomohla dekanovej dcére hneď k dvom titulom. Daniela Bánociová získala s tou istou prácou inžiniersky diplom nielen v Trenčíne, ale aj na Technickej univerzite v Košiciach. Časť z nej pritom skopírovala z internetu a zrejme tiež od inej študentky.

24.11.2009 22:10
Diplomová práca Foto:
Diplomová práca Daniely Bánociovej.
debata

Dcéra dekana fakulty sociálno-ekonomických vzťahov Daniela Bánociho z Trenčianskej univerzity vyštudovala expresne v Trenčíne za deväť mesiacov inžinierske štúdium. Obhajovala s prácou Inovatívne metódy vo vzdelávacom systéme. Podľa zistení Pravdy a televízie Markíza rovnakú diplomovku už mala pri obhajobe v Košiciach, kde študovala riadne na strojníckej fakulte. Pre Trenčín zmenila len povinné údaje, ktoré sa týkajú školy.

Celú vec potvrdil aj dekan strojníckej fakulty z Košíc Miroslav Badida, kde si v súčasnosti Bánociová robí doktorát. „U nás bola táto diplomová práca obhajovaná 1. júna 2007, na Trenčianskej univerzite o dva dni neskôr,“ uviedol Badida vo relácii Paľba.

Takýto postup je podľa ministerstva školstva v rozpore so zákonom. "Započítať sa môžu len skúšky, nie diplomová práca z inej školy,“ povedal nedávno minister Ján Mikolaj (SNS) v súvislosti s podobným prípadom.

Bánociová v diplomovke písala aj o gumárenskej spoločnosti Matador Púchov. Doslova rovnaký text sa nachádza na internetovej stránke Matadoru. Kopírovanie diplomoviek je pritom nezákonné. Študent musí pri použití cudzieho textu odcitovať pôvodného autora a uviesť prameň, Bánociová tak v texte neurobila.

Práca má takmer totožný názov s diplomovkou inej študentky z Trenčína Dariny Havierovej, ktorá spracovala tému Inovatívne metódy vzdelávania a trh práce trenčianskeho regiónu. Havierová sa verejne nechcela vyjadriť, mimo záznam však potvrdila, že Bánociová od nej skopírovala najmenej úvod, povedomé jej boli aj ďalšie časti.

Havierová robila štátnice v rovnakom čase ako dekanova dcéra. Vedúci jej práce bol Bánoci, ktorý od nej texty dostával počas písania diplomovky. Trenčianska univerzita odmietla Havierovej diplomovku ukázať. Bánociovej práca sa v katalógu univerzitnej knižnice v Trenčíne ani nenachádza.

Bánoci ani jeho dcéra už s médiami komunikovať nechcú. Daniela Bánociová si v súčasnosti robí doktorát na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach. Či problém s diplomovkou môže ohroziť jej kariéru, sa vedenie fakulty nevyjadrilo.

Dekanova dcéra už musela vrátiť diplom z Trenčína. Otázne sú tiež diplomy asi stovky ďalších študentov Trenčianskej univerzity. Časť učiteľov už vyzýva vedenie školy na odstúpenie. Pod petíciu sa podpisovali aj študenti.

„To, čo sa robí, nie je pre nás dobré, nevytvára to dobrý kredit. Už som počula o kolegoch z iných fakúlt, ktorí mali problémy pri hľadaní zamestnania, keď povedali, že majú diplom z Trenčianskej univerzity,“ povedala štvrtáčka Ivana Zuzinová. Podľa ďalšieho študena Jozef Janega aféry očiernili Alexandra Dubčeka, ktorého meno univerzita nesie.

debata chyba