Zabila nová chrípka prvého Slováka? Odborníci nedali jasnú odpoveď

V prievidzskej nemocnici zomrel 32-ročný muž s potvrdenou nákazou novej chrípky A (H1N1). Informovali o tom predstavitelia Úradu verejného zdravotníctva. Odborníci nechceli jednoznačne povedať, či príčinou úmrtia bola nová chrípka. Zároveň však pripustili, že k smrti muža mohla výrazne prispieť.

25.11.2009 13:49 , aktualizované: 16:47
chrípka, injekcia, očkovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V správe, ktorú sme dostali, bola príčina smrti uvedená ako akútne respiračné zlyhanie. To znamená, že táto chrípka sa mohla výrazne podpísať na tomto úmrtí,“ zhrnul vedúci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas. Muž okrem toho trpel vážnym ochorením obličiek a vyše 3,5 roka podstupoval dialýzu, zdôraznil hlavný hygienik Ivan Rovný.

V Bratislave už začiatkom novembra zomrela 48-ročná žena nakazená takzvanou prasacou chrípkou, ale bezprostrednou príčinou úmrtia bolo podľa Mikasa zlyhanie srdca. „Toto by sa skôr dalo považovať za obeť chrípky,“ povedal o úmrtí Prievidžana. Prípad slovenské úrady nahlásia do európskeho systému rýchleho varovania, ktorý patrí pod Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), dodal. Do štatistík centra bolo už skôr zaradené aj úmrtie 48-ročnej ženy.

Príznaky pandemickej chrípky ako napríklad zvýšená teplota, kašeľ, bolesti hlavy či kĺbov sa u muža objavili 16. novembra, následne bol hospitalizovaný v prievidzskej nemocnici na pľúcnom oddelení s bronchopneumóniou a v stredu zomrel.

Pandemickú chrípku testy doteraz na Slovensku potvrdili u 466 ľudí. Napriek nárastu počtu ochorení zatiaľ predstavitelia Úradu verejného zdravotníctva nepovažujú za nevyhnutné napríklad zakázať návštevy pacientov v nemocniciach.

Vo svete usmrtil vírus A (H1N1) už niekoľko tisíc ľudí. V Česku podľahli chorobe štyria ľudia.

debata chyba