Rodičia musia platiť za učebnice

Učitelia vyberajú od rodičov desiatky eur na nové učebnice, hoci ich mal zaplatiť štát. Ide o knihy, ktoré ministerstvo školstva dodalo s trojmesačným oneskorením. Časť z nich dokonca nezodpovedá učivu.

26.11.2009 06:30
kniha, učebnica, okuliare, študent, spisovateľ,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do druhých ročníkov prišla v týchto dňoch nová matematika. Kým základná učebnica je zadarmo, zbierku úloh k nej si musia žiaci kúpiť, lebo ju učitelia vyžadujú. Rovnako je to aj so slovenským jazykom.

„Obe stoja päť eur. Na rodičovskom združení sme sa tiež dozvedeli, že máme prispieť na kopírku a papiere, lebo zvyšné učebnice stále chýbajú a škola musí učebné texty kopírovať,“ uviedla mama druháka z Bratislavy Lenka Kotíková. Dohromady ju to stálo už okolo 20 eur. „Namiesto toho, aby sme podporovali aktivity školy nad rámec povinných osnov, financujeme bordel v školstve,“ dodala.

Ministerstvo školstva malo do septembra školám rozdať tisíce nových učebníc pre základné a stredné školy. Dôvodom bola reforma, ktorá zaviedla nové osnovy. Školy začali prvé balíky s knihami od ministerstva dostávať až teraz, nie všetky sú však zadarmo.

Vyberaniu peňazí od rodičov sa nevyhli ani na základnej škole v Novákoch. „Na piatackú cvičebnicu z matematiky Taktik vyberáme po 3 eurá,“ uviedla riaditeľka školy Anna Chlupíková. U šiestakov takúto knižku rodičia odmietli zaplatiť, hoci by sa im na vyučovanie hodila.

Ministerstvo tvrdí, že rodičia musia platiť vtedy, ak si školy neobjednali knižky z úradného zoznamu. „Nové učebnice, učebné texty a pracovné zošity, ktoré boli schválené v edičnom pláne, poskytujeme bezplatne,“ uviedol masmediálny odbor rezortu. Rezort však bližšie nevysvetlil, prečo napríklad učebnicu matematiky hradí štát, ale cvičebnicu k nej z toho istého súboru si už žiaci musia kúpiť.

Nové učebnice, ktoré v týchto dňoch dorazili do škôl, nie sú podľa učiteľov bez chyby. Učiteľka Ľubica Nerádová zo Súkromnej základnej školy Harmónia v Bratislave kritizuje nové matematiky.

„Rodia sa nám inteligentné deti, ale učebnice robíme primitívnou formou,“ podotkla Nerádová. Prvá časť pracovného zošita pre prvákov podľa nej vôbec nevyhovuje osnovám. Knižka, ktorá má slúžiť do konca januára, sa končí počítaním do šesť. „Prváci to už teraz ovládajú, tak sme knihu presunuli pre nultý ročník,“ podotkla.

V Základnej škole Mládežnícka v Púchove zas dali novú slovenčinu pre piatakov do skladu. „Nemôžeme ju používať, lebo nevyhovuje nášmu školskému vzdelávaciemu programu, podľa ktorého už tri mesiace učíme,“ uviedla riaditeľka Anna Línerová. Žiakom ju dajú až od nového školského roka.

Ministerstvo stále nedodalo všetky knihy, ktoré školy potrebujú. Zástupkyňa riaditeľa v Základnej škole na Krosnianskej ulici v Košiciach Gabriela Maľová uviedla, že im stále chýba šesť titulov pre druhákov, päť pre piatakov a jedenásť pre šiestakov. „Riešime to kopírovaním, preto musíme často meniť náplň do tlačiarne, jedna stojí 100 eur. Všetko hradíme z fondu, do ktorého prispievajú rodičia,“ dodala.

Niektoré knižky stále chýbajú aj v Novákoch. „Učitelia často cestujú do Čiech, aby si kúpili potrebné knihy.“ poznamenal Chlupíková. Potom si ich medzi sebou kopírujú. „Kolega z podobne veľkej školy mi povedal, že na toner minie za rok vyše 3 300 eur,“ konštatovala.

Podľa Kotíkovej je hanba, že na konci novembra jej syn druhák stále nemá základnú učebnicu zo slovenského jazyka. „A to tvrdí, že mu ide o podporu štátneho jazyka.“

debata chyba